Románia legnagyobb földalatti tava

Beküldve: .

Zgurestyi tó

Románia legnagyobb felszín alatti tava az Erdélyi-szigethegységben, a Mununa település alatt levő Zgurestyi-Jonel kapuja karszt-rendszerben található. A térség lakosai mégis 4 kilométert kellett megtegyenek naponta ivóvízért a legközelebbi vízforrásig. Felsőgirda község területén nincsenek vízforrások, karsztvidék lévén tiszta ivóvíz, több mint 100 méter mélyen található.
A Zgurestyi-Jonel-kapuja karsztrendszer összesen több, mint 5 km hosszúságú. Átlagosan 15 méter mély és 10 méter széles tavak összefüggő rendszeréből áll. Összesen 80.000 köbméter kristálytiszta vizet tartalmaz. Ez a vízgyűjtő-rendszer táplálja az Ördöngös-szorosban folyó patak vizét, forrása pedig soha nem apadt el, még a legnagyobb szárazságban sem.

Így gyújtötték eddig a vizetRománia legnagyobb földfelszín alatti tava meghaladja a 100 méteres hosszúságot és 10 méter széles, a mélysége pedig -évszaktól függően- 12-15 méter között váltakozik. Az Erdélyi-szigethegység és Románia legnagyobb földfelszín alatti tavát rejtő karsztrendszert a Fehér Megyei Tanács 20/27.09.1995-ös határozata értelmében védett területnek minősítette.


A térség egyik legfontosabb projektje most érkezett véglegesítési fázisába. 2007-ben indult a "Ghetar, Akol, Szép-völgy, Hanasesti és Mununa települések vízellátása"  nevű projekt, amellynek célja az említett falvak ivóvíz-ellátásának megoldása volt. Az elsődleges célon túl ennek a beruházásnak mostantól egyéb előnyeit is élvezhetik a helyi lakosok és  természetesen a térségben kirándulók is. Ilyen például a helyi elektromos hálózat kibővítése és az újonnan kibővített kommunális úthálózat, amely, utóbbi az elmúlt 20 év legfontosabb útépítési beruházása a térségben.

 

fordította: Pásztai András
Információ: Dr. Ciubotarescu Christian az A.S. Sfinx barlangászklub elnöke