Hamarosan nyit a Pádisi Turistaközpont

Beküldve: .

2009.07.12
Ez év augusztusára tervezik a Pádisi Turistaközpont megnyitását, amely a régi erdészház szomszédságában található és célja a pádisi karsztfennsík részletes bemutatása a turistáknak. A közel 25.000 lejes projekt több cég összefogásából született és célja a turisták megfelelő tájékoztatása. Ennek része egy kiállítás is, amelynek témája az itteni barlangok és karsztjelenségek megismertetése és megóvása. A karsztjelenségek megértésének érdekében az épület közelében egy tanösvényt is kiépítettek, ahol tájékoztató jellegű anyagokat helyeznek el, valamint a fennsík részletes térképét is kiállítják.

padisi-ut

Az épületben lévő nagyteremben a térség bemutatására a multimédia eszközeit is felhasználják, filmeket vetítenek az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Parkról és egy kiállításnak is helyet biztosítanak. Időnként tematikus előadásokat fognak szervezni, amin környezetvédelemre és a természet szeretetére nevelik a diákokat.

Ennek a projektnek a sikerét csak növelni fogja, ha végre aszfaltburkolat kerül az ide vezető útra, amely Kisszedrestől Vasaskőfalván át egészen a Pádisi menedékházig (illetve tovább Havasrekettyén át Bánffyhunyadig) vezet. A bihar megyei 28,5 km-es útszakasz megépítése 19-21 millió euróba kerül és két évig is eltarthat, több neves hazai és külföldi cég is pályázott a kivitelezésére.

A bihar megyei hegyimentők szerint az elkövetkező időszakban növekedni fog az ide látogató romániai turisták száma is, hiszen anyagi megfontolásból nagyon sokan az itteni hegyeket választják a külföldi nyaralás helyett. A nyár elkövetkező részében az előrejelzések szerint kánikulára kell számítani, de záporokkal, felhőszakadásokkal, szélviharokkal megszakítva. A hegyimentők arra kérik az ide utazókat, hogy ennek megfelelő ruházatot és a hegyi kempingezéshez szükséges felszerelést vigyenek magukkal. Ha hosszabb túrákra indulnak, feltétlenül szóljanak a rokonoknak, ismerősöknek és a tervezett úti céltól ne térjenek el.