Betonút az Ördöngös völgyében

Beküldve: .

 
Jonel kapuja - Poarta lui IoneleAz Aranyos völgyében található Felsőgirda (Girda de sus) település ideális kiindulóhelye a környék látványosságaihoz vezető csillagtúráknak. A térségben található a világhírű Szkerisórai jégbarlang, az Ördöngös völgye a Jonel kapuja barlanggal, a Zguresty-i barlang, a Tyeuz (Teuz) kitörés, a Váltó-forrás illetve számos egyéb látványosság.
Két éve elkezdődött és mára javarészt elkészült az Ördöngös völgyben vezető 17 kilométeres út lebetonozása. A folytatódó útépítés és a folyamatos kamion forgalom miatt az Ördöngös völgyébe egyelőre tilos autóval behajtani, sokan azonban ennek ellenére megkockáztatják, hogy a szűk betoncsíkon teherautóval találkozzanak szembe. Az Erdélyi-szigethegység erdészeti útjai közt egyelőre ritkaságszámba megy, hogy ilyen kiváló minőségű út vezessen egy természeti látványossághoz.
A DN 75-ös főútról Felsőgirda község központjában letérve a Girda Seaca patak völgyén fölfelé néhány száz méter után elérjük az Ördöngös-völgy és a Valea seaca (Szárazvölgy) kereszteződését. Az Ördöngös-völgy bejáratánál kis büfét állított fel egy szemfüles helyi vállalkozó. Itt sorompó és behajtani tilos tábla (illetve leparkolt autók sokasága) figyelmeztet arra, hogy az utat gyalog kell folytatni. Érdemes nekünk is leparkolni az autót, hiszen a Jonel kapuja (Poarta Lui Ionele) barlangig néhány perc alatt gyalog is eljuthatunk.
 

Út az Ördöngős völgyében


Dr. Christian Ciubotărescu a helyi Sfinx barlangászklub elnöke elmondta, hogy a Szkerisórai jégbarlanghoz személyautóval a Garda Seaca völgyében induló, majd a Mununa tanyán (házcsoporton) átvezető, néhány éve kijavított 9 kilométeres úton is el lehet jutni. Gyalog a Girda Seaca - Ördöngös völgy kereszteződéséből a szemben lévő hegyoldalon a kék sáv jelzésen közelíthető meg a jégbarlang.
Az Ördöngös völgyében folyó munkálatok befejezéséről és az út megnyitásáról tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

Ajánlott szálláshelyek a térségben:
http://szallas-erdely.hu/

További fotók:

Image002

Image003

Image006

Image007

Image000