Barlangásztábor a Humpleu barlangnál

Beküldve: .

Humpleu: 40 kilométernyi feltárt barlangvilág
Július 30 és augusztus 7 között került megrendezésre az a nemzetközi barlangásztábor, melynek célja az Erdélyi-szigethegység (jelenleg) második leghosszabb barlangja, a Humpleu barlang feltárása és feltérképezése. A táborban  15 barlangász vett részt. A Román Barlangászszövetség klubjainak tagjai mellett eljöttek Svájc, Ausztria, Anglia, Magyarország és Olaszország barlangászai is. A tábor az Európai Barlangász-szövetség egyik projektjének része, melyet a Svájci Barlankutató Intézet munkatársa Philipp Haeuselmann irányít.

Image001

Ahogy Haeuselmann nyilatkozta, ennek a projektnek a megvalósításában több barlangászklub is közreműködött: az Emil Racovita Barlangkutató Intézet, a kolozsvári Politechnika és Omega barlangászklubok és a Svájci Barlangászati Intézet. A tábor célja az volt, hogy nagyobb pontossággal újra feltérképezzék a Humpleu karsztrendszert, amely a Firii völgyi barlangból és a Poienita zsombolyból áll, melyek a kolozsvári Politechnika és Omega barlangászklubok gondozásában állnak.
A tábor során a barlang nagyrészét újra feltérképezték és sikerült új járatokat is feltárni. Ovidiu Pop, a kolozsvári Politechnika barlangászklubtól elmondta, a Humpleu karsztrendszerben találhatóak Románia legnagyobb „barlang-termei", ezekből a Gigászok terme a legnagyobb: 530 méter hosszú és 111 méter széles.
A Humpleu barlangban Dr. Bogdan Onac professzor úr, az Emil Racovita Barlangkutató Intézet kolozsvári részlegének igazgatója tanulmányozta és leírta a szkalenoedrikus kalcit megakristályokat (ezek a legnagyobbak, melyek barlangban keletkeztek) melyeknek hosszúsága eléri a 80 centimétert és súlya eléri a 30 kg-t. (Onac, 1992)
Jelenleg a járatrendszerből 30 km van feltérképezve, de már 40 km-t is feltártak és az új részek térképezése folyamatban van. Hamarosan megelőzheti a (szintén az Erdélyi-szigethegységben, a Sonkolyosi sziklaszorosban található) Szelek barlangját, melyből 45 km van feltárva és jelenleg Románia leghosszabb barlangjaként tartják számon.


Image000

A Humpleu barlangot azért nehéz feltárni és feltérképezni, mert nagy részében 5 C fokos víz van, több vízesés és tó található benne, amiken csak úszva lehat átkelni, és több hosszú, szűk vizes járat, amiken csak kúszva lehet átjutni. Ahhoz, hogy a távolabbi részekhez is el lehessen jutni, föld alatti táborhelyeket is létre kell hozni, hiszen az eddig feltárt legtávolabbi rész megközelítése 72 órát is igénybe vehet.
A barlang B kategóriás védett terület A kategóriás részekkel, ezért a nagyközönség elől le van zárva. Az A kategóriás részekbe csakis engedéllyel lehet bejutni, amit a Román Tudományos Akadémia Természetvédelmi Tanácsa bocsáthat ki.

A sfinx Barlangászklub elnöke
Dr Ciubotărescu Christian
Fordította: Pásztai Tünde

További fotók:

Image004

Image005

Image006

Tabara_Humpleu