Tudományos konferencia a karsztvidékekről

Beküldve: .

Plitvice - Horvátország
Liliac1A felsőgirdai (Garda de sus) Sfinx barlangászklub is képviseltette magát azon a tudományos konferencián, amelyet szeptember 23 és 26 között tartottak a horvátországi Plitvicében. A karsztjelenségeket tanulmányozó tudományos társaságok összejövetelén 27 ország képviselői voltak jelen és 87 tudományos kutatást dolgoztak fel.
A romániai küldöttség egy környezetvédelmi munkát mutatott be: hogyan sikerült visszatelepíteni egy kihalóban lévő denevérpopulációt az Erdélyi-szigethegység egyik barlangjába. Ezt a tanulmányt a Dr. Christian Ciubotarescu vezette felsőgirdai Sfinx barlangászklub készítette. A tudományos munka egy 2008 tavaszán készült esettanulmányt dolgoz fel, amikor is a Jonel kapuja barlangba sikerült visszatelepíteni egy ritka denevérkolóniát, (Miniopterus schreibersii), amely szerepel az Európai Unió által készített, különösen védett, kihaló félben lévő állatok listáján.
Romániában és az Európai Unióban is számos törvény vonatkozik a ritka fajok védelmére és ezek természetes életterének megőrzésére, amit leginkább úgy tudnak megvalósítani, ha védetté nyílvánítják ezen kihaló félben lévő állatok természetes élőhelyeit.
Az Erdélyi-szigethegységben található Jonel kapuja barlangban a fent említett ritka denevérfaj mellett még másik 4 (Rhinolophus ferrumequinum, R. hipposideros, Myotis myotis/M. Oxyghnatus) denevérfaj is tanyázik, melyek szintén szigorúan védett állatok.
Ez a tanulmány részletes statisztikát közöl a barlangban található denevérek megfigyeléséről, a klimatikus és mikrobiológiai megfigyelésekről, amelyeket a 2008-as és 2009-es év folyamán végeztek.

Pásztai Tünde

Fotók: Dr. Christian Ciubotarescu

 

Conferinta1

Lilieci

Plitvice3

Plitvice5