Előadás a Bihari havasokról Veszprémben

Beküldve: .

nagybiharA nagyváradi Czárán Gyula alapítvány elnöke, Egri Ferenc, A Bihari Havasok, Czárán Gyula birodalma címmel tart előadást 2009 december 3-án Veszprémben. A MTA - VEAB Földtani és Bányászati munkabizottsága szervezésében megrendezendő eseménynek a Veszprémi Akadémiai Bizottság Vár u. 37. szám alatti székháza ad helyet. Egri Ferenc előadása december 3-án, csütörtökön 17.00 órakor kezdődik.

A Bővebben gombra kattintva az előadó életrajzát olvashatja el.

 

EGRI FERENC (Petrozsény, 1958) okl. elektromérnök, a nagyváradi bejegyzésű Czárán Gyula Alapítvány alapító elnöke, a Bihar megyei természetbarát mozgalom és hagyományápolás meghatározó személyisége, az Erdélyi Gyopár c. turisztikai havi szemle állandó szerzője.
Középiskoláit szülővárosában még magyar nyelven tudta elvégezni (azóta megszűnt ott a magyar oktatás), ahonnan már nyolc éves kora óta szüleivel és barátaival járta a szomszédos Retyezát és Páreng havasi bérceit. A Temesvári Műszaki Egyetemen szerez oklevelet. Nagyváradra kerülve a bihari hegyek elkötelezett és tevékeny szerelmese lesz. A rendszerváltozás után azonnal ujjá alakuló Erdélyi Kárpát Egyesület Bihari Osztályának alapító tagja, majd alelnöke (1991-96). 1996-ban elindítja a Czárán Gyula Alapítvány bejegyzését, amely a következő évben már megvalósul. Azóta barátaival folyamatosan ápolja, kutatja és népszerűsíti Czárán Gyula (1847-1906) szellemi és turisztikai hagyatékát, tevékenységét. Három évig (1998-2001) harcolt azért, hogy Nagyváradon utcát kapjon az az ember, aki az egész vagyonát a Bihari-havasok turisztikai és barlangtani feltárására fordította, aki hosszú éveken át havasi román embereket foglalkoztatva építette ki azokat a kiránduló útvonalakat, amelyek látogathatóvá tették az addig teljesen ismeretlen barlangokat, szurdokokat, vízeséseket.
A bihari hegyek Apostolának már 2001-ben elkészíttették a köztéri mellszobrát (teljesen közadakozásból, kisebb részben a magyarországi természetbarátok körében meghirdetett szoborjegyek támogatásból), melyet csak hosszas engedélyezési, elsősorban Bukarestben zajló huzavona után tudtak felavatni Nagyváradon 2008. november 18-án. Az alapítvány égisze alatt eddig hat könyvet adtak ki, melyből öt Czárán Gyula életével, tevékenységével és hagyatékával foglalkozik. A legutóbbi időkben az 1903-as Czárán-féle bihari útikalauz útvonalait a terepen azonosítják és a jelenlegi állapotukat dokumentálják. Egri Ferenc az Alapítvány legutóbbi két könyvkiadványából bemutató példányokat fog vinni az előadásra.
A kiadványok honlapunkon keresztül is megrendelhetőek IDE kattintva.