Európa legnagyobb hibernáló denevérkolóniája

Beküldve: .

Erdélyi-szigethegység - Huda lui Papara barlang
lilieci11

Dr. Ioan Coroiu kolozsvári professzor legfrisebb kutatásai szerint Európa legnagyobb denevérpopulációja az Erdélyi-szigethegység Huda lui Papara nevű barlangjában hibernál.
A Babes-Bolyai Tudományegyetem Biológiai fakultásának tanára szerint a téli időszakban körülbelül 84.000 egyed húzódik be ebbe a barlangba. Ez a szám messze meghaladja a második helyen álló, mintegy 22.000 egyedet számláló, lengyelországi populációt, amely egy, a Második Világháború alatt kiásott földalatti járat-rendszerbe vonul téli álomra. A Dr. Ioan Coroiu professzor által vizsgált kolóniában összesen 9 faj található meg. A legnagyobb létszámú 4 faj: Miniopterus schreibersi, Pipistrelus pipistrelus, Myotis myotis, Rhinolophus ferrumequinum.
A denevérek védett és a mezőgazdaság szempontjából rendkívül hasznos állatok, hiszen első sorban rovarokkal táplálkoznak.
- A denevéreknek kiemelkedően fontos szerepük van a kártékony rovarok elleni harcban. A madarak nappali tevékenykedése után ők lépnek munkába az „éjszakai műszakban" a rovarok ellen. - mondta Dr. Daniela Borda az Emil Racovita Barlangtani Intézet kolozsvári fiókjának kutatója.
(Mivel már megkezdődött a hibernálás és a fotózás megzavarná a telelő állatokat, a mellékelt fotók csak illusztrációk, az Erdélyi-szigethegység más barlangjaiban még az ősz folyamán készültek)

Dr. Ciubotărescu Christian
Az A.S. Sfinx elnöke

fordította: Pásztai András


A Huda lui Papara barlang rövid leírása

A barlang Fehér megyében, Salcuia községben található, a Torockói havasok észak-nyugati részén, a Valea Morilor patak eredeténél, amely az Aranyos bal oldali mellékfolyója, 567 méteres abszolút magasságban. Ez a leghosszabb barlang a Torockói havasokban.
A barlang tulajdonképpen a Bedeleu hegység nyugati oldalán található titónikus mészkőképződmény hidrológiai rendszerének része.
1839-ben Lenk v. Trauenfels lelkesedéssel beszél erről a barlangról, de nem tud bejutni, mert már a bejáratánál nehézségekbe ütközik.
1954-ben egy csapat kolozsvári barlangász Balogh Ernő geológus vezetésével kutatja és feltérképezi a barlangot, és a térképet 1969-ben publikálja.
1979-től a Balázsfalvi Polaris Barlangászklub újra felméri és feltérképezi a barlangot, és 1986-ra sikerül a turisták számára is kiépíteni. Sajnos egy hatalmas árvíz teljesen tönkretette a kiépített részeket.
2002-től a Polaris Klub a szövetkezik a Gyulaférvári „1918 december 1" egyetemmel, a munkálatokat dr. Nicolae Luduşan geológus professzor irányítja és egyben elvállalja a felügyeletét is a Huda lui Papra barlangnak. Az ALBAMONT Egyesülettel közösen 2004-ben elkezdik újra kiépíteni a barlanot a turisták számára. Ezt a projektet európai uniós forrásokból kezdték építeni de még a mai napig sem sikerült befejezni.
A kiépítési munkálatok folyamán egy bronzból készült baltára bukkantak, amelyet Horea Ciugudean és Dan Anghel - az Egyesülés Múzeum munkatársai - a bronzkor második szakaszából származónak tulajdonítanak.

 

Fotók:

 

lilieci00

lilieci02

lilieci03

lilieci06

lilieci07