Ünnepeljük Március 15-ét 1848 méteren, a Nagy-Bihar csúcsán!

Beküldve: .

nagybiharMég kissé távolinak tűnhet az időpont, de épp azért tesszük közzé már most Jankuly Imre felhívását, hogy akit érdekel, ennek figyelembe vételével tervezhesse tavaszi túráit. A Moha és Páfrány túravezetője nem kisebb vállalkozásra buzdít, mint az 1848-49 méteres (a csúcs magassága különböző térképeken eltérő) Nagy-Bihar csúcs téli megmászására. Az Erdélyi-szigethegység legmagasabb csúcsa az Aranyos völgyén át közelíthető meg. A térség a román-magyar határtól mindössze 120-130 kilométerre található.
Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy nem egy könnyed erdei sétáról van szó. Csak az vállalkozzon erre a próbatételre, aki úgy érzi, hogy a kb 1200 méter szintkülönbség leküzdése (várhatóan méteres hóban) nem okoz a számára gondot. A szervezők első sorban a részt vevők biztonságát tartják szem előtt és ha az időjárási viszonyok nem megfelelőek, vagy előre nem látható egyéb akadályok merülnek fel, változtatnak az úti célon.
- Aki ismeri a hegyek világát, az tudja, hogy ez nem egy séta a korzón, nagy valószínűséggel komoly téli megpróbáltatás lesz mindenki számára, természetesen a feljutás sem biztos és első a túrázók biztonsága, így addig megyünk, ameddig a hegy engedi. - nyilatkozta lapunknak Jankuly Imre.
A túrán részt vevők március 15-én reggel 8 órakor az Aranyos völgyében található parkolóban találkoznak (a pontos koordináták a Felhívásban szerepelnek). A korai időpont miatt érdemes már előző nap kiutazni. A térségben található szállásokkal kapcsolatban tekintsék meg a www.hotel.padisinfo.hu weboldalunkat.
A túrán való részvétel ingyenes.
Jankuly Imre felhívása a Bővebben gombra kattintva olvasható el.Felhívás

Időpont: 2010 március 15 magyar idő szerint reggel 8 óra
A találkozó GPS koordinátái: N 46 30 905; E 22 40 288
Tervezett program: A Nagy-Bihar csúcs megmászása


A helyszín megközelítése
Gyula felöl; A határ után nemsokára beérünk Kisjenőre (Chisineu-Cris), itt balra térünk, és pár száz métert megyünk Várad felé a 79-es főúton. Kb.800 méter után jobbra fordulunk a 79A útra. Ezen szép lassan beereszkedünk a Fehér Körös völgyébe, majd Borosjenőnél (Ineu) át is kelünk rajta és haladunk Vârfurile (Halmágycsúcs) felé, ahol balra fordulunk a 76-os útra Stei felé, de nem megyünk be Vaskohra, hanem még előtte Biharlonkánál jobbra feltérünk a szerpentines 75-ős útra, ami felvisz a Bihar hágóra. Itt megkeressük a parkolót, ami a Négy Évszak hotel után kb 300 méterre van, innen lehet bemenni a Skipass Hotelhez.
Nagyvárad felől; Belényes, Stei, Lunca, és innen ugyanaz, mint fent.
Torda felől; a 75-ös úton megyünk fel végig az Aranyos völgyén.

Túraleírás
A parkolónk kb 1150 m tszf. magasságban van. Innen eleinte házak között indulunk el egy erdei úton kényelmesen, itt még csak minimális emelkedése van az útnak. Nagyjából 2 km után elérünk egy forráshoz, ami a nagy hóban lehet rejtve marad előttünk, de érdemes majd keresgélni, mert más vízvételi lehetőség nem lesz. Itt 1280 m magasan balra erőteljesen nekivágunk az erdőben a hegyoldalnak. Egy km-t erdőben, majd még egyet
A kopasz hegyoldalon mászunk az 1640 m magas Visszhangos-kőig. Ha már csak ideáig feljutunk az is szép eredmény, illetve itt akár ketté is lehet osztani a csapatot és a bátrabbak folytathatják az utat a csúcsra. Szép idő esetén ez bárki számára teljesíthető, aki rendszeresen szokott túrázni. Lehet azt mondani, hogy itt vagyunk félúton, bár a 10 km-ből még csak 4-et, a 800 méter szintből pedig 300-at tettünk meg, de az itt elénk táruló látvány, és a természet vad közelsége, innen már szinte felhúzza az embert a csúcsra. Innen még kb. 6 km és 400 méter szint leküzdése vár ránk. Eleinte enyhén lefelé ereszkedünk a Biharia nyeregbe, szép idő esetén keletre és nyugatra is gyönyörű kilátással, majd hosszú, főleg a végén kemény kapaszkodóval érünk fel az 1848,5 méter magas Nagy Bihar-csúcsra.
Továbbra is az időjárás függvényében; pihenés, körülnézés, zászlóbontás, fotózás és a Himnusz eléneklése után indulunk ugyanezen az úton vissza az autókhoz. Legszerencsésebb esetben sötétedésig megjárjuk.
Szükséges felszerelés; téli bakancs, kis, vagy közepes hátizsák, termosz meleg teával, szendvics, csoki, szőlőcukor, Goretex, vagy hasonló jó szél, és eső álló kabát, kamásli, akinek van hótalp, túrabot, és a sí maszk sem árt nagy szélben. (sí overált nem tudom javasolni). Nagyon fontos még a fejlámpa is, mert minden esély megvan arra, hogy ránksötétedik.

További kérdésekre
A Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen
vagy a 20 933 7870-es mobilszámon tudok válaszolni
Honlapunk címe pedig; www.mohapafrany.hu

Moha és Páfrány (Imi)

 

nagybiharkokarda

del-kelet-nagybihar