Életmentő központ a román-magyar határon

Beküldve: .

Életmentők Továbbképző Központját nyitották meg a hétvégén, Borson egy határon átnyúló román-magyar együttműködés eredményeként. A központ annak az együttműködési nyilatkozat értelmében nyílt meg, amelyet a két ország a Szegeden tartott együttes kormányülésen írt alá, és amelyben az illetékes szervek kifejezik együttműködési szándékukat minden olyan esetben, amikor emberek élete, épsége vagy egészsége, közrend, magán vagy közvagyon, illetve természeti érték kerül veszélybe.

Ennek eredményeképpen a A 112-es segélyhívó számra a határ menti övezetből érkezett segélykérések esetében a legközelebbi mentőegységet riasztanák, függetlenül attól, hogy a hívás a határnak melyik oldaláról érkezett.
Ennek az együttműködésnek a megvalósítása felé egy újabb lépés ennek a központnak a megnyitása, ahol együtt képezik ki a két országban dolgozó életmentőket nyilatkozta a központ megnyitásán jelen levő Cseke Attila egészségügyi miniszter.

Az országban mindeddig egyedi központban továbbképzéseket szerveznek az életmentésben érintett minden csoportnak, a Mentőszolgálat, a SMURD Rohammentők, a Tűzoltóság, a Sürgősségi Felügyeletek és a Salvamont hegyimentő-szolgálat alkalmazottainak Romániából és a Magyar Köztársaságból.
forrás: transindex.ro