Torockói Farsangtemetés

Beküldve: .

Szervezett kirándulás Torockóra: 2010. február 26 - 28.
Ha szeretnél részt venni egy igazi több száz éves, hagyományos erdélyi farsangtemetésen, akkor gyere el egy olyan kirándulásra, ami legközelebb csak egy év múlva lesz megismételhető!
A részvételi költség csupán 30.000 ft, mely tartalmazza az utazást, a szálást és a félpanziós ellátást (reggeli és vacsora) a híres torockói konyha különlegességeiből.
Mivel csak egyetlen kisbusszal megyünk, így csak azt tudjuk magunkkal vinni aki hamarabb jelentkezik.
Tiponucz Tibor
EKE'91 Nagyvárad-Bihar
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Torockó - 2010 február 26-28

Pénteken kora reggel indulunk Budapestről kisbusszal, és Miskolc, Debrecen vagy Berettyóújfalu környékén is felszállhatsz, ha éppen errefelé laksz. Útközben közösen döntjük el, hogy mit is nézzünk még meg abból a sok erdélyi csodából ami elénk kerül. Ha egy kicsit hoszabb útvonalat választunk, akkor akár járműből is végignézhetjük az Aranyos völgyének szépségeit, szorost, vízeséseket, hágót...

Szombat délelőtt még fellátogatunk a Torockószentgyörgyi várba és onnan készítünk néhány csodás fotót a Székelykőről. Reggeli után Torockószentgyörgyre utazunk. A település központjából nyugat felé indulva egy kiadós sétával felkapaszkodunk a Torockói vár romjaihoz, mely a Bedellői-havasok oldalában, egy kisebb sziklaormon áll. Táv: 6 km, szint: fel 200 m, le 200 m, menetidő: 2 óra. A várlátogatás után visszautazunk szállásunkra. Rövid pihenő után 1 óra körül csatlakozunk a farsangi menethez.

A torockói farsangtemetés gyökere az ősi pogány hit múltjának homályába nyúlik vissza. A terméketlen tél szimbolikus elűzése, "eltemetése" parodisztikus jelenetekkel, zajkeltéssel, mondókákkal és rigmusokkal tűzdelt felvonulásban és tűzgyújtásban elevenedik meg. A látványos felvonuláson, melyre nagyböjt előtt, húshagyó kedd utáni első vasárnapon kerül sor, csak a legények vehetnek részt. A leginkább lakodalmas menetre emlékeztető felvonulás egyik "főszereplője" a vigasságot jelképező, immár azonban koporsóban nyugvó Farsang Döme. A szamárfogaton döcögő koporsót Dömét sirató, vénlánynak beöltözött legények kísérik, míg a menet élén muzsikusok és ostort csattogtató betyárok haladnak. Állandó szereplői e vidám felvonulásnak a különböző alakokat jelképező figurák: a pap és a kántor, menyasszonynak és vőlegénynek öltözött legények az egykori torockói ünnepi viseletben pompázva. No meg a maszkos alakoskodók igen széles hada: az ördög és a halál, a doktor, bohócok, zsidók, cigányok, kéregető szenesemberek, kik valamennyien provokálni próbálják a falunak az ünnep tiszteletére tízszeresére gyarapodott lakosságát. Az ördög és a halál igyekszik bekormozni a jelenlevők arcát. Ezt követően Farsang Döme koporsóját szétverik a husángokkal felszerelt legények, és bedobják azt a csurgó alatti vályúba. Ezzel az utolsó stációval véget is ér a szertartás.

A farsangi menetet a betyárok vezetik, akik után vonulnak a zenészek, a farsangi pap és kántor valamint a népviseletbe öltözött menyasszony és vőlegény. Mögöttük következnek a vénlányok, akik a farsangi koporsót kísérik, és hangosan zokogva siratják a halottat. A farsang fontos szereplői a cigánynék (fiatal legények) akik kosarukkal ennivalót (tojást, kolbászt, füstölt oldalast) gyűjtenek az esti rántottához. Ugyancsak a menetelők közt tálaljuk a farsangi zsidókat, akik a nézőktől pénzt próbálnak gyűjteni. Este pedig kezdetét veszi a reggelig tartó mulatozás, az utolsó farsangi bál. Természetesen mindenki addig marad, ameddig jól érzi magát.

Vasárnap kora reggel elhagyjuk Torockót és indulunk Magyarország felé. Útközben megállhatunk a Tordai sóbányánál, mehetünk gyalogtúrára, vagy akár cseppkőbarlang látogatásra, de ha van kedvetek, megnézhetjük Verespatakot, mielőtt végleg eltűnik a föld felszínéről ez az egykoron virágzó magyar aranybányász központ, amely valaha tényleg a népek olvasztótégelye volt.

Túrát mindenképpen olyat választunk, hogy mindenki erőnlétének megfeleljen. Gyerekek éppúgy részt vehetnek az utazáson, mint a kevésbé edzett, de lelkes utazók.

Az időjárás esetleges rosszabbra fordulása nehezítheti utunkat. Ez ellen természetesen megfelelő felszereléssel védekezhetünk. Kérjük fordíts kellő figyelmet a megfelelő esőkabátra, esőnadrágra és kényelmes lábbelire.

 

Jelentkezni lehet:

Tiponut Tibor (EKE'91 Nagyvárad-Bihar)
tel: +40-740-974952
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.ekenagyvarad.ro