Ünnepeljük Március 15 -ét a Nagy-Bihar csúcsán!

Beküldve: .

nagybiharMár csak egy hónap van hátra az 1848-49-es szabadságharc kitörésének március 15.-i évfordulójáig. Ilyenkor sokan államilag szervezett ünnepségeken vesznek részt és koszorúkat helyeznek el a hősök szobrainál, emlékműveinél. A www.padisinfo-hu egy kevésbé szokványos, "helyszíni" megemlékezésre buzdítja olvasóit.

Jankuly Imre a Moha és Páfrány túravezetője vetette fel az ötletet, hogy a neves évfordulón, hódítsuk meg az Erdélyi-szigethegység legmagasabb csúcsát, az 1848-49 méteres Nagy-Bihar-t, így tisztelegve a Szabadságharc hőseinek emléke előtt. A csúcs - a román-magyar határtól mindössze 120-130 kilométerre található  - Aranyos völgyén át közelíthető meg.
Az 1848-49-es forradalom alatt az Erdélyi-szigethegység is véres harcok helyszínévé vált. A térségben található a fiatal szabadságharcos Vasvári Pál sírja is, bár pontos helyét nem ismerjük. A mai utazó számára hihetetlennek tűnik, hogy ezek a békés, mesebeli völgyek valaha puskaropogástól visszhangoztak. Az egykor idegen hatalmak és érdekek által fellázított, becsapott mócok pedig ma már vendégszeretetükről és megunhatatlan konyhájukról híresek.

A térségben található szállásokról a www.hotel.padisinfo.hu oldalon tájékozódhatnak.

Korábbi cikkünk és Jankuly Imre Felhívása a következő linkre kattintva tekinthető meg: Ünnepeljük Március 15-ét 1848 méteren, a Nagy-Bihar csúcsán!