Vértopon javában zajlik a síszezon

Beküldve: .

2010.02.17
ski-vertopA román-magyar határtól 120-130 km-re, az Erdélyi-szigethegységben található vértop-i sípályán javában zajlik a síszezon. A pálya adottságai révén itt sokáig megmarad a hó, ezért még március végére is érdemes szállást foglalni a havas sportok kedvelőinek.
Ne számítsunk több 10 km-es összefüggő pályarendszerekre, de aki egy hétvégi síelésre, szánkózásra vágyik felejthetetlen környezetben, az nem fog csalódni. A nagyobbik sípálya kb. 1000 méter hosszúságú, 1140 méteres magasságból indul és kb. 850 méterig tart. Mindkét pályán tányéros felvonók működnek, melyekre nincs bérlet, hanem menetenként kell megváltani a jegyet. Sötétedés után is lehet síelni, mert a pályákon éjszaka mesterséges megvilágítás működik.
Érdemes legalább 2 éjszakát eltölteni az Aranyos völgyében, hogy maximálisan kihasználhassuk az időt. A pálya közvetlen közelében csak a szállásért 80-150 lejt kell fizetni, de aki vállalja, hogy kicsit többet autózik, a pályától kb. 15 km.-re fekvő Felsőgirda településen 85 lej körüli áron már szállást és félpanziós ellátást is kap. Már csak a völgy szépségei miatt is érdemes az Erdélyi-szigethegység turisztikai útvonalainak csomópontjában, Felsőgirdán megszállni.

Felsőgirdán található panzióinkról bővebben: Danciu Panzió, Mama Uta Panzió, Dig Panzió.

A pályáról webkamera közvetít élő képet: Webkamera

A Vértop-i sípálya megközelítéséről a Bővebben gombra kattintva olvashat többet.

A magyar-román határtól két útvonalon a legcélszerűbb megközelíteni a vértop-i pályát.

A Borsi határátkelőtől:
- Oradea (Nagyvárad)
- Beius (Belényes)
- Stei (Vaskohsziklás)
- Vértop-hágó
- Vértop-sípálya útvonalon

A Méhkeréki határátkelőtől:
- Salonta (Nagyszalonta)
- Tinca (Tenke)
- Holod (Pusztahollód)
- Beius (Belényes)
- Stei (Vaskohsziklás)
- Vértop-hágó
- Vértop-sípálya.

Az utak megfelelő minőségűek, néhol frissen felújítva, a Vértop-hágót folyamatosan hómentesítik. Vigyázat: hólánc mindig legyen a kocsiban (a határnál kérhetik)!