Mi lett veled Nagy Magyar?

Beküldve: .

nagy-magyar

Az Erdélyi-szigethegység északi részén található vársonkolyosi Nagy Magyar barlang 27 méteres magasságával és 24 méteres szélességével az egyik legimpozánsabb látványosság a Sebes-körös mentén.
Természet-adta jelentősége mellett a barlang komoly archeológiai fontossággal is bír, hiszen kőkorszaki leleteket találtak benne, amelyeket az elmúlt években a helyszínen elhelyezett tárlókban lehetett megtekinteni, szakavatott idegenvezető irányításával.
Jelenleg mégis gazdátlanul áll a Sebes-körös völgyének e hihetetlen turisztikai látványossága. Mint arról lapunkon is beszámoltunk évek óta jogi huzavona folyik a Romániai Barlangászok Egyesülete és a Sonkolyosi Polgármesteri Hivatal között. Úgy tűnik jelenleg senkinek nem érdeke Bihar megye turisztikai/történelmi látványosságnak az idegenforgalmi értékesítése.
Bordás Andrea békéscsabai olvasónk és regisztrált felhasználónk jelezte levélben és telefonon is, hogy 60 fős csapatával csak többszöri próbálkozás és telefonon történt egyeztetés révén sikerült bejutniuk a barlangba.
Az illetékeseket meg fogjuk keresni levélben is, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogy Bihar megye egyik legérdekesebb és legkönnyebben megközelíthető természeti és archeológiai látványosságát, a Nagy Magyar barlangot miért nem lehet látogatni.
Olvasónk levelét a Bővebben gombra kattintva olvashatja el.

Kedves András!
Telefonbeszélgetésünkre hivatkozva szeretném tájékoztatni a barlang környéki tapasztalataimról. A hét során sikerült felhívnom a Zenovia-ház ablakába kitett telefonszámot. Az úr tört magyarsággal tájékoztatott arról, hogy a barlang jelenleg zárva van, mert a világítás elromlott. Kérésemre, hogy viszünk lámpákat, így engedjen be, igent mondott. Megegyeztünk, hogy szombaton délután három óra körül ott leszünk kb. 60-an. Hát mi ott is voltunk... Telefonhívásom után kb. fél órával megjelent egy fiatalember, aki beengedett. Magyarul alig beszél, az idegenvezetés gyakorlatilag nulla, a barlang állapota pedig siralmas a néhány évvel ezelőttihez képest. A belépődíjat a körülmények ellenére is teljes egészében beszedte: felnőtt 4, diák 2 lej, melyről számlát "természetesen" nem kaptunk.
Hát ez a szomorú helyzet Sonkolyoson.
Szép tavaszt, jó túrákat kívánva, üdvözlettel:
Bordás Andrea
Békéscsaba

A nyolcvanas években mi még gyalogosan kellett átgázoljunk a Sebes-körösön, hogy bejussunk a Nagy Magyar barlangba, azóta ház (pontosabban pénztár) épült a szemben lévő parton és függőhíd visz át a Nagy Magyarhoz (itt szedik a belépőt). A kérdésre, hogy miért nem működik mégsem Bihar megye egyik legérdekesebb turisztikai/archeológiai célpontja a választ az illetékesektől várjuk. Amint szíveskednek válaszolni a padisinfo.hu -nak, közzétesszük válaszukat.

Pásztai András
főszerkesztő