Különleges látogatók a Szkerisórai jégbarlangban

Beküldve: .

ciuboscarisoara004

A Szkerisórai jégbarlangot néhány napja különleges vendégek keresték fel: Dr. Bogdan Onac egyetemi professzor, az Emil Racovita Barlangkutató Intézet kolozsvári kirendeltségének az igazgatója és Dr. George Veni, az Amerikai Egyesült Államok Barlangkutató Intézetének (National Cave and Karst Research Institute) igazgatója.

- Az idén Ausztriában rendezték meg a jégbarlangokkal foglalkozó szimpóziumot, amely először 2004-ben Romániában került megrendezésre. Ott találkoztam Dr. George Veni úrral, akit meghívtam Romániába, hogy látogasson meg néhány itteni barlangot- köztük a Szkerisórai jégbarlangot is. Ő örömmel elfogadta a meghívásomat - nyilatkozta Dr. Bogdan Onac.

Az Emil Racovita Barlangkutató Intézet kolozsvári kirendeltségének életében kiemelkedő fontosságú a Szkerisórai jégbarlang, mert a benne rejlő jégtömegnek óriási a tudományos jelentősége. Ezért kell gyakran ellátogatnunk ebbe a jégbarlangba, leereszkedni a látogatók elől elzárt termeibe, mintákat venni a jégből, ellenőrízni a műszereket, melyekkel nyomon követjük a jégtömb és a földfelszín alatti hőmérséklet változásának dinamikáját - tette hozzá Dr. Bogdan Onac.

Az Emil Racovita Barlangkutató Intézet munkatársainak egy ilyen munkalátogatásához nyújtott technikai segítséget a Felsőgirdai Sfinx barlangászegyesület, hogy be tudják járni a Maxim Pop termet és a Kis Rezervátumot - ahová Dr. George Veni is elkísérte őket.
- A Szkerisórai jégbarlang lélegzetelállítóan szép. Beutaztam az egész világot és mindenhol bejártam ahány barlangot csak lehetett, és mindeniknek megvan a maga varázsa mindegyik valamilyen módon hozzájárul az emberiség és a tudomány fejlődéséhez. Ez a barlang hihetetlenül sok információt hordoz magában jégbe zárva. Óriási tudományos jelentőséggel bír. Ugyanakkor jelentős turisztikai látványosság is. - nyilatkozta Dr. George Veni.
A Szkerisórai jégberlangban tett látogatása után Dr. George Veni úr le volt nyűgözve a látottaktól, hiszen az Ausztriában lévő jégbarlangokhoz képest a Szkerisórai sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mind méretei, mind tudományos szempontok alapján. - nyilatkozta Dr. Bogdan Onac tanár úr.

Dr. Christian Ciubotarescu
a Sfinx Barlangászklub elnöke, Felsőgirda
Fordította: Pásztai Tünde


Néhány adat a Szkerisórai jégbarlangról

A Szkerisórai jégbarlang Fehér megye egyik legjelentősebb turisztikai látványossága.
Jelenleg az Emil Racovita Barlangkutató Intézet tudósai - tanulmányozzák ezt a barlangot, legfőképpen a kolozsvári kirendeltség munkatársai. Az Emil Racovita Barlangkutató Intézet a világ első barlangkutató intézete, amit a névadó román tudós, Emil Racovita hozott létre 1920-ban.

Ilyen tudományos megfigyelések segítségével megpróbálják rekonstruálni a barlang mikroklímájának (hőmérséklet, csapadék és növényzet) válzozásait 2000 évre visszamenőleg, amit a Szkerisórai jégbarlang jégtömbjének a tanulmányozásából próbálnak kikövetkeztetni, nyilatkozta Aurel Persoiu geológus, az Emil Racovita Barlangkutató Intézet volt kutatója, jelenleg az Amerikai Egyesült Államokbeli University of South Florida egyetem doktorandusa.
2007-ban méréseket végeztek egy speciális radar segítségével (Ground Penetrating Radar), hogy megállapítsák a jégtömb szerkezetét és összetételét a különböző mélységekben. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a jégtömb vastagsága változó: 11 métertől 36 méterig , így a jégtömb tömege meghaladhatja a 112000 köbmétert, mondta Dr. Bogdan Onac, a kolozsvári kirendeltség igazgatója. Tehát a Szkerisórai jégbarlangban található jégtömb tömege meghaladhatja a Szlovákiában található Dobsinska jégbarlang jegének mennyiségét, amely mérések szerint 107000 és 112000 köbméter közötti lehet, amit jelenleg a világ legnagyobb földfelszín alatti jégtömbjeként tartanak nyílván.
A kutatás végleges eredményeit akkor tudják publikálni, ha minden számítást elvégeznek és befejezik a jégtömb háromdimenziós ábrájának elkészítését is.

ciuboscarisoara002

ciuboscarisoara000


A Szkerisórai jégbarlang története

Az első feljegyzéseket a szkerisórai Jégbarlangról, mint turisztikai látványosságról A.Szirtfi (1847) és J. Vass (1857) készítették. Ezek a feljegyzések megemlítik, hogy a jégbarlangba levezető kürtőt kiépítették falépcsőkkel, ami bizonyítja, hogy a Mócok már akkor ismerték a barlangot és használták az itt lévő jeget és vizet ezen az igen aszályos vidéken nagyon sok idővel az első turisták megérkezése előtt.
Az első tudományos feljegyzéseket a szkerisórai jégbarlangról Karl Peters (1861) geológus tette közzé.
A jégbarlang első térképét egy földrajztudós, Adolf Schmidl (1863) készítette és publikálta.
A barlangról készült első monográfiát 1927-ben Emil Racovita publikálta, aki 1907-ben megalkotta a bioszpeológiát, mint külön tudományágat a (barlangban élő állatok tanulmányozásával foglalkozó tudományág) és ő az a román tudós, aki 1920 -ban létrehozta a világ első barlangkutató intézetét Kolozsváron.
Az Szkerisórai Jégbarlang az első barlang romániában, amit védettnek nyílvánítanak 1938-ban. 1947-ben az M. Pop által vezetett expedíció felfedez 2 új járatot, amelyek jelenleg is tudományos kutatás alatt álló rezervátumok.
Ezután két nagy időszak következik, melyben a kolozsvári Emil Racovita Barlangkutató Intézet munkatársai tanulmányozzák a barlangot: az első 1963 - 1968 között, a második pedig 1983 és 1992 között, mely kutatásokat olyan tudósok nevei fémjelzik, mint: M. Şerban, I. Viehmann, T. Rusu, Gh. Racoviţă, V. Crăciun, E. Silvestru, B. Onac.
2001-ben a felsőgirdai Sfinx Barlangászklub új járatokat fedez fel a barlangban és bevezeti az elektromos világítást a barlang „templom" termébe, hogy a turisták is gyönyörködhessenek a látványban.

 

A Szkerisórai jégbarlang leírása

A barlangnak 3 bejárata van és 1165 méter magasan fekszik a tengerszinthez képest. Hossza meghaladja a 700 métert és 105 méteres szintkülönbséget. A turisták által bejárható részei: egy függóleges zsombollyal kezdődik, melynek mélysége 50 méter, és az átmérője is megvan szintén 50 méter, ma már fémből készült lépcsőkön lehet itt lemenni.
Amint leértünk a barlang szájához, a Nagyteremben találjuk magunkat, melynek talapzatát egy több mint 100000 köbméteres jébtömb alkotja. Legvastagabb része 36 méter, melynek rétegei az alapoktók indulva 2000 és 3500 év közöttiek. A turisták számára ezen a jégtömbön fából készült palló vezet át, melyet nemrégiben felújítottak. A Nagyterem Észak-Nyugati irányából, a Templom terem kilátójáról lehet megcsodálni a reflektorok fényében fürdő több mint száz jég-sztalagmitot és -sztalaktitot.
A Nagyteremben, a Jégtömb és a mészkőfal között függőleges nyílások láthatók, valamint a Kis és a Nagy rezervátum is itt van, melyeknek látogatása a Barlangkutató Intézet engedélyéhez kötött és csakis tudományos kutatások céljára adják meg.
A barlangban denevérek élnek, valamint 2-3 mm-es bogarak, melyek tudományos elnevezése: Pholeuon prozerpinae glaciale", a Nagyrezervátum üledékéből előkerült a kecske ősének egy csontváza, amit Rupicapra-nak neveznek.

 

ciuboscarisoara003

ciuboscarisoara005

ciuboscarisoara001

 

A Scarisoara jégbarlang nyitva tartása:

9-19 óráig


A Belépőjegy ára: 7 lej