Az érdekharcok folytatódnak Pádison

Beküldve: .

Két szék között: Pádis

Az elmúlt hetek, hónapok (évek) híradásai alapján a döntéshozók közül úgy tűnik senki nem tudja igazán mihez kezdjen Pádissal, a pádisi turizmussal. A mesebeli táj adottságainak kihasználásával csak egyetlen vállalkozás foglalkozik kitartóan, már-már megszállottan: a román tulajdonban lévő Pádisi Turizmus, Hotel és Étterem Társaság. A vitában részt vevő többi intézmény csak felejthető betűszó a térség életében.

A múlt héten Mihai Togor az Erdélyi-szigethegység Regionális Ökológiai Felügyelő Központjának elnöke bejelentette, hogy pert indít a Bondorasszói helyi tanács és a Bihar Megyei tanács határozatai miatt, melyek értelmében Pádis egyes részeit a közelmúltban belterületnek nyilvánították.


Mint ismeretes a Pádisi Turizmus-, Hotel és Étterem Társaság ezeken a területeken egy üdülőkomplexum létrehozását tervezi. A sajtóban megjelent elképzelésektől eltérően nem tízemeletes sokcsillagos szállókat terveznek ide, hanem a tájba illeszkedő panziókat, ráadásul nem "idegen pénzügyi körök", hanem a térségből származó román vállalkozók. A helyi újságírókat minősíti, hogy egymástól veszik át az információkat, ellenőrzés nélkül... Jelenleg a Pádis-fennsík területén alig, vagy egyáltalán nem lehet megfelelő szálláshelyet találni, a turisták számára még kempingek sem kerültek kialakításra. A „nomád" körülmények tarthatatlanságát érezheti az a többezer turista, aki évente sátorral kerekedik fel Pádisra. Vizesblokkok hiányában a fürdésre a patak, „egyéb szükségletek" elvégzésére pedig az erdő jelent megoldást.

A környezetvédők - hivatalos és civil szervezetek - csak a jelenlegi elképzeléseket ellenzik, de alternatívát nem kínálnak. Évek óta gátakat emelnek egy olyan beruházás elé, amely méltó körülményeket biztosíthat a Pádisi turizmus számára. A külső szemlélő számára úgy tűnhet, ez a beruházás nem is a természetet féltők szemében szálka, hanem inkább idegen pénzügyi körök érdekeit sérti vagy olyanokét, akiknek nem jutott szelet a „tortából". Persze az is felmerülhet, hogy ez a folyamatos támadás csak a természetvédők túlbuzgósága, amit a romániai sajtó elemzés/kiértékelés nélkül naivan és vakon átvett.

A beruházás ökológiai hatásaival, hátterével kapcsolatban a Pádisi Turizmus-, Hotel és Étterem Társaság részletes tanulmányt készített és megszereztek minden ide vonatkozó engedélyt.

Kérdés, hogy a Bihar Megyei Tanács és az összes többi illetékes szerv (amely már kiadta az engedélyt) eltűri-e, hogy korábbi döntésével kapcsolatban megalázzák és bíróság elé citálják.

Az évek óta tartó huzavona senkinek nem használ, a legkevésbé Pádisnak és a pádisi turizmusnak.

Pásztai András
www.padisinfo.hu