Néhány gondolat Pádisról...

Beküldve: .

2010.08.20
Családommal a napokban Pádison jártunk... és mivel egy olyan tájról van szó, ami nagyon kedves a szívemnek... és amelynek sorsáról annyit vitatkoznak a médiában.... bennem is megfogalmazódott néhány észrevétel, amit meg szeretnék osztani másokkal is.
Pádis egy gyönyörű vidék, szinte egyedülálló a karsztfennsíkok között, mert itt minden karsztjelenség megtalálható egyetlen - valójában elég kis - helyen... Mivel minden évben felzarándokolok ide - azért a csendért, nyugalomért és jó levegőért, amit máshol még nem sikerült megtalálnom- van összehasonlítási alapom, hogyan is változik a vidék sorsa évről évre.

003

 

Körülbelül tíz éve történt velünk, hogy amikor a Glavoi réten sátoroztunk augusztus közepén, rajtunk kívül még 4 sátor volt felállítva.... egy reggeli alkalmával a vadon legelésző lovak zacskóstól felfalták az élelmünket.... Mivel fent semmit nem lehetett venni, kicsit hamarabb le kellett jönnünk a fennsíkról.
Az idén meglepő látvány tárult elém, ahogy megpillantottam a Glavoi rétet: több száz sátor és autó a réten, sőt az erdőben, a fák között is rengetegen sátoroztak. És a tömeggel együtt megjelentek az ezt-azt árusító- kategórián aluli helyek: lakókocsiból kialakult palacsintások, faházikóból ABC- borsos árakkal, mivel nincs konkurencia... sőt, fából készült asztalok és székek is állnak előtte, mint egy terasz, ahol el is lehet fogyasztani a megvásároltakat... Régen alig vártuk, hogy igyunk a forrás hűs vizéből.... most a fiatalok kezében sörösdobozok voltak...
A csodavár körútján régen örültünk, ha találkoztunk valakivel, most viszont egymást érték az emberek, a csoportok.... ami nem baj, hiszen hely van bőven... de ami elszomorított, hogy a turista- jelzések mellett a wc-papír- darabkák is jól láthatóan jelzik azt, hogy merre járnak az emberek.. sőt, a sziklák repedéseibe gondosan elrejtett fél literes műanyag palack vagy az ösvényen diszkréten elhagyott csokipapír sem ritka látvány.
Fent, a régi Pádis Kabannánál ugyanez a tömeges vadkemping látványa fogadott. Fent már több faház és panzió is épült, sajnos nagyon sok az engedély nélküli tákolmány is. Túrázás közben több helyen is tapasztaltuk, hogy a sok esőzés elmosta az utakat, néhol másfél méter mély gödör tátong az út helyén.... Sőt, közelről bepillantva az is észrevehető, hogy a kisebb dolinákat szeméttárolónak használják a kocaturisták.

001

Már világszerte tapasztalható a klímaváltozás és annak áldatlan hatásai: a heves esőzések, viharok. Ez alól a Pádis fennsík sem kivétel. Az orkán erejű szél képes kidönteni vagy kitörni a fenyőket.... hatalmas mennyiségű eső bír lezúdulni igen rövid idő alatt, ami képes kimosni a szilárd talajt a sátrak alól... Sokan mégis felelőtlenül és felkészületlenül indulnak útnak. ( Egy anyuka például este kilenckor keresett lázcsillapítót a gyermekének... )

000


Tudni kell, hogy itt fenn  jelenleg nincs térerő és nincs internet. Ha valami komoly baj történik, ide nem ér fel villámgyorsan a mentőautó, már ha egyáltalán sikerül értesíteni a hegyimentőket... Egy mentési akció egy fél óra alatt is véghezvihető ideális körülmények között, de ugyanaz az eset akár 10 órával is tovább tarthat egy kiadós zápor vagy vihar után, ha megnövekedik a vízszint a patakokban és csúszóssá válnak a sziklák...  Jelenleg senki nem vállal felelősséget az ide érkező turistákért, pedig szerintem ekkora tömeget felelőtlenség a sorsára hagyni...
A térségről az Interneten fellelhető adatokat érdemes megkeresni és elolvasni. Az információ életet menthet. Sokan például azt sem tudják, hogy a Pádis fennsík fölé magasodó Mócok temploma nem csupán egy kilátó, hanem egy villámhárítóval felszerelt menedékhely is, ha esetleg valakit épp ott ér utol az ítéletidő...

Ny.T.