Egy cikk margójára

Beküldve: .

salvamont_logoA padisinfo.hu-n a napokban megjelent Néhány gondolat Pádisról... című cikk kapcsán a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi- Mentőszolgálat elnöke, Pintér István, a következő nyilatkozatot juttatta el hozzánk:

Sajnos egyet kell értenem Önnel, amikor a szemetelésről, vadkempingről, a különféle "ABC", bódékról. a turisták (de nem általánosítanék) viselkedésmódjáról beszél, de kicsit pontosítanék a mentőakciókkal kapcsolatos kérdésekben.

"Tudni kell, hogy itt fenn jelenleg nincs térerő és nincs internet. Ha valami komoly baj történik, ide nem ér fel villámgyorsan a mentőautó, már ha egyáltalán sikerül értesíteni a hegyimentőket..."

Térerő nincs mindenhol, de nagyon sok helyről lehet riasztani a  112 diszpécserszolgálatot, ha egy mentési procedúrát kell kezdeményezni. Tényleg nem ér fel villámgyorsan mentő, ami nagyrészt az útviszonyoknak köszönhető, de talán ez lesz az egyik és remélem nem az egyetlen előnye az elkészülő útnak. Ami a hegyimentőket illeti, mi állandó szolgálatot biztosítunk júniustól szeptember végéig, illetve hétvégi szolgálatot április vége - május és október hónapokban, amikor egy nagyon nagy turisztikai fluxus van a környéken és kapunk is riasztásokat bőven, amiből csak arra tudok következtetni, hogy aki tudja mikor és hogy kell segítséget kérni, annak eddig még mindig sikerült.

"Egy mentési akció egy fél óra alatt is véghezvihető ideális körülmények között, de ugyanaz az eset akár 10 órával is tovább tarthat egy kiadós zápor vagy vihar után, ha megnövekedik a vízszint a patakokban és csúszóssá válnak a sziklák.."

Ez így van és így marad aztán is, ha lesz jobb út vagy fejlődik az infrastruktúra, mivel a mentés azokról a helyekről, ahol az áradások gondot jelentenek pl. barlangok, kanyonok ezután is gondot fog jelenteni, mivel mi nem tudunk kocsival minden esetben a beteghez jutni, hanem esetenként kötéltechnikai módszerekkel kell a természet erejét kikerülni, merthogy legyőzni nem tudjuk, és ez néha sok időbe és energiába kerül. Nem jelent ma már problémát a mentők képzettsége illetve a felszereltsége, azzal együtt, hogy ezeket is folyamatosan fejlesztjük.

Az előbbi magyarázatok fényében nem igen tudok egyet érteni a következő kijelentéssel "Jelenleg senki nem vállal felelősséget az ide érkező turistákért, pedig szerintem ekkora tömeget felelőtlenség a sorsára hagyni...".

Senki nem volt otthagyva, ha gondban volt, legyen az sebesült, beteg vagy eltévedt, ezzel szemben számos felhívás és figyelmeztetés ellenére rengeteg bajturista jön Romániából és külföldről egyaránt (és itt sajnos meg kell említeni a magyar turistákat is, mivel ez a legszámosabb) akiknek minimális felkészültsége sincs és elég csak a ruházatra és lábbelire kitérni anélkül, hogy akár a technikai felszerelésről vagy akár a tájékozódást elősegítő eszközökről beszélnénk. Ezek után ki kéne felelősséget vállaljon és milyen alapon? Azoknak, akik ide jönnek vagy akárhová a világon, elsősorban informálódniuk kell, fel kell mérjék a képességeiket és a felszereltségüket és ezután, ha van némi józan eszük és nehezebb vagy technikásabb utakat akarnak végigjárni, fogadnak egy vezetőt vagy többet és akkor már van ki feleljen. Egyelőre a hegyimentés és a sürgősségi ellátás ingyenes és működik.

"A térségről az Interneten fellelhető adatokat érdemes megkeresni és elolvasni. Az információ életet menthet. "

Ez így igaz.

Tisztelettel
Pintér István
Elnök
Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi- Mentőszolgálat