Barlangtúra - csak engedéllyel!

Beküldve: .

cseppko2010-11Az Erdélyi-szigethegységben a közelmúltban rendőrök igazoltattak egy kisebb barlangból visszatérő magyarországi csapatot, azzal az indokkal, hogy jogosulatlanul jutottak be a nemzeti kincs részét képező természetvédelmi területre, feltételezve, hogy rongálhattak is a barlangban.
Az tény, hogy felelőtlen túrázók, haszonleső helybeliek óriási károkat okoztak a szabadon bejárható barlangjaink cseppkőállományában.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy a fenti eset több olyan kérdést is felvet, amelyek sem jogilag, sem turisztikai szempontból nincsenek tisztázva és másokat is érdekelhetnek/érinthetnek.
Milyen törvények szabályozzák a ki nem épített barlangok látogathatóságát? Melyik barlang képezi a nemzeti kincs részét és melyik nem? Hol lehet tájékozódni a látogatható barlangokról?
Ki nem épített, le nem zárt barlangokban milyen módszerekkel lehet megvédeni ezt a valóban páratlan nemzeti kincset?
Ugyanakkor a jó szándékú turistákat milyen jogon igazoltatják, írják fel az adataikat? Milyen hatósági szervnek van jogköre erre?

Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána alábbi cikkünkben.

Véleményem szerint örömteli dolog, hogy vége van Romániában is a nomád-turizmusnak, és nem „ugorhat be bárki körülnézni" egy olyan barlangba, amelyikben több 10 méteres zsombolyok is tátonghatnak. A tiltó törvények ugyakkor nem egyértelműek és nem általánosak.

A védett területek, a természetes élőhelyek és a fauna megóvására vonatkozó 2007.06.20/576 számú sürgősségi rendelet többek között kimondja:

A geológiai, szpeleológiai, földfelszín alatti természeti kincsek az állam tulajdonát képezik. A tudományos rezervátumokban tilos bármilyen tevékenység, kivéve a tudományos, feltáró és ökoturisztikai tevékenységek folytatása.

A rendelet a romániai barlangokat a következő kategóriákba sorolja:
A osztály - kiemelt fontosságú barlangok - amelyek a tudományos jelentőségük vagy a természeti gazdagságuk révén országos és nemzetközi barlangászati jelentőséggel bírnak.
B osztály - országos jelentőségű barlangok, amelyeket megkülönböztetnek méreteik, a bennük található látványosságok nagy száma és a hozzájuk kapcsolható turisztikai potenciál
C osztály - helyi jelentőségű barlangok, amelyek védettségét geológiai, tájvédelmi, hidrológiai és történelmi jelentőségük indokolja.
D osztány - azok a barlangok, amelyek nem sorolhatóak egyik fenti csoportba sem, egyéb okok miatt azonban védettséget élvezhetnek.

Az A osztályba tartozó barlangokban semmilyen módosítás nem végezhető. Ezek nem építhetőek ki a nagyközönség számára. Bármilyen beavatkozás csak az állagmegóvás érdekében végezhető. Ezek a barlangok kizárólag tudományos kutatás céljából látogathatóak. Az engedélyt a Román Tudományos Akadémia és az illetékes természetvédelmi terület vezetősége állíthatja ki.
A B osztályú barlangokban, tudományos és barlangászati kutatás illetve barlangi turizmus végezhető. Az engedélyt a helyi természetvédelmi vagy nemzeti park vezetősége állítja ki.
A C osztályba tartozó barlangokban, a kutatási és tudományos tevékenységen túl lehetőség van a nagyközönség számára való kiépítésre, és egyéb turisztikai vagy egészség-turisztikai hasznosításra, (pl. barlang-kúra céljaira)
A D típusú barlangok turisztikai vagy egyéb célú felhasználása, illetve látogatásuk engedélyezése a területileg illetékes természeti, természetvédelmi vagy nemzeti park vezetőségének döntésén alapul.

pinter- Azok a barlangok, melyeket még nem osztályoztak a kormányhatározatban a különböző természetvédelmi parkok adminisztrációjának hatáskörébe tartoznak és azok döntik el a védettségi szintjüket. - nyilatkozta Pintér István a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat elnöke.
Akik, az Erdélyi- Szigethegység vagy a Királyerdő területén szeretnének bemenni egy barlangba, tudományos, feltáró vagy akár csak látogató céllal, mindenképpen engedélyt kell kérjenek a két felügyelő szervezettől. Ezek élérhetőségei www.parcapuseni.ro illetve www.capdd-bihor.org.
Emellett a Megyei hegyi- és barlangi- Mentőszolgalattól is szerezni kell látogatási engedélyt. Szolgálatunk biztonsági szempontból elemzi a kérelmeket ( milyen barlangról van szó, milyen periódusban, milyen időjárási viszonyok mellett, a túrán résztvevők létszáma és felkészültsége, felszerelése stb. ). A kérelmet elég e-mailben küldeni és a válasz is így érkezik a kérelmezőhöz, illetve a barlang vagy barlangok adminisztrátorához. Ami minket illet arra törekszünk, hogy minél egyszerűbb legyen az eljárás. A cél nem a bürokrácia, hanem a biztonság növelése. A két engedély csak együtt érvényes. - mondta Pintér István.

Mint látható a román jogszabályok egyes, védett területen található barlangok látogathatóságát és a bennük folytatható tevékenységeket szigorúan szabályozzák, azonban a törvénykezés távolról sem tér ki minden, kisebb barlangra, és indokolatlanul nagy mozgásteret ad a helyi felügyeleti szerveknek. (Miközben ezen szervek jogi státusa sincs pontosítva.)
Mivel erre vonatkozó szabályozás nincs (nagyon lesarkítva) az is felmerülhet, hogy a Szamosbazár-körút részét képező Aragyásza barlang (részben-exokarszt) kijáratánál - igazoltatásba botlunk?
A parkok igazgatóságai az úgynevezett rangerek révén felügyeletet és ellenőrzést gyakorolhatnak ezeken a területeken. A rangereknek joguk van ellenőrízni a barlanglátogató turistákat. Mindeközben a parkok vezetőségei nem sokat foglalkoznak a kommunikációval. Hiányos, sőt úgy tűnik érdektelen a tájékoztatás például magyar nyelven. Pedig ugyancsak etikátlan felelősségre vonni valakit, akit nem tájékoztatunk a jogairól. Arra ma már nem lehet hivatkozni, hogy ezek az információk megjelentek román nyelven a hivatalos közlönyben...

A www.padisinfo.hu lapjain az Erdélyi-szigethegység Természeti Park nyilatkozatait szívesen közöljük magyar nyelven - már ha eljuttatják azokat hozzánk.

Másrészt, a saját biztonsága érdekében mindenki tájékozódjon alaposan a barlangok nehézségi fokáról, bejárhatóságának körülményeiről, időtartamáról stb. Ez a kisebb, „jelentéktelennek" tűnő barlangokra is érvényes!
Ezekkel kapcsolatban itt a honlapunkon is számtalan információt kaphat bárki.

Azoknak, akik az Erdélyi-szigethegység barlangjait szeretnék felkeresni, jelenleg csak azt tanácsolhatjuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálattal Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. - és kérjenek engedélyt. Ők további információkkal szolgálhatnak.

A kormányhatározatban megjelölt és az Erdélyi-szigethegységben található barlangok listája:
(Regisztrált felhasználóink letölthetik az eredeti pdf állományt - Felhasználói menü - Letölthető dokumentumok alól.)
Clasificare-pesteri_Page_1

Clasificare-pesteri_Page_2