A Barlangtúra - csak engedéllyel című cikk margójára

Beküldve: .

A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat elnökének levele:

salvamontAz alábbiakban még néhány pontosítast leírtam, ami remélhetőleg segít átlátni a rendszert:

"Mivel erre vonatkozó szabályozás nincs (nagyon lesarkítva) az is felmerülhet, hogy a Szamosbazár-körút részét képező Aragyásza barlang (részben-exokarszt) kijáratánál - igazoltatásba botlunk?"

corsaNem, ez nem valószínű, mivel a turistaút áthalad a barlangon és így volt szabványosítva. Ugyanez nem mondható el pl. a Csodavárról, ahol a barlangi szakasz nem része a hivatalos turista körútnak. Itt sem igazoltatásról van szó, hanem a hegyimentők szokták elmagyarázni a turistáknak a veszélyeket, melynek kiteszik magukat ha esetleg a barlangi szakaszon, elkapja őket egy áradás. Eddig megértette majdnem mindenki, hogy nem arról van szó, hogy valakinek el akarnánk rontani a szórakozását hanem megelőzni szeretnénk egy hordágyas utazást, ami nekünk sem hiányzik. Tehát nem sokszor volt arra szükség, hogy a csendőr „ barátainkat", akiket mi sem igazan szeretünk, segítségül hívjuk egy értetlen turista miatt.

Ami az igazoltatást illeti Romániában, direkt módon a rendőrnek vagy csendőrnek van erre joga, más intézmények megállapíthatnak bizonyos szabálysértéseket, és ha nem találnak megértést akkor együttműködnek a rendőrséggel vagy csendőrséggel intézményi szinten.

Azon barlangok látogatása melyek nincsenek osztályozva, nem találhatóak egy természetvédelmi területen, illetve nincs egy kinevezett adminisztrátoruk ( ami nem kizárt, mivel Romániában kb. 1oooo barlang található) nem számítanak turisztikai objektumnak,( nincs mentési tervük, mely a 4o2/2oo6-os barlangi-mentő törvény szerint kötelező azoknál a barlangoknál melyekben akar barlangaszati turizmus vagy tömegturizmus folyik), és csak feltárás céljából nyitottak barlangász klubok előtt. Ez esetben képzett barlangászokról beszelünk és szükséges annak a megyei barlangimentoszolgalatnak az engedélye melynek a hatáskörébe tartozik az illető barlang. Az a tény, hogy nincsenek bezárva nem változtatja meg ezeket a szabályokat, (senki nem fog azzal foglalkozni, hogy kb. 8-9ooo barlangra rácsot tegyen), és nem azt jelenti, hogy mindenkinek szabad bejárása van képzettségtől függetlenül. Az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park területére vonatkozóan, rövid időn belül közölni fogunk egy listát azokról a barlangokról melyek specializált turizmusra alkalmasak. Ezekbe a barlangokba lehet majd látogató, fotó..stb.(nem feltáró vagy tudományos céllal) túrákat szervezni helyi vagy külföldi klubok által bizonyos képzettséggel rendelkező barlangászok számára (barlangtól függően)

Mint következtetés elmondható, hogy a barlangaszati képzés nélküli turisták számára maradnak a kiépített barlangok ( Medve b., Zichy b., Nagy Magyar, Meziad (Mézged) stb.) illetve azok melyeknek esetleg egy szakaszán áthalad egy szabványosított turistaút ( a mi esetünkben az Aragyásza barlang).
Tisztelettel
Pintér István
Elnök
Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat