Március 15-én irány a Nagy-Bihar

Beküldve: .

Jankuly Imre (Moha és Páfrány) felhívása

Időpont; 2011 március 15 magyar idő szerint reggel 8 óra (a helyszínen!!!)
A találkozó GPS koordinátái; N 46 30 905; E 22 40 288
Tervezett program: A Nagy-Bihar csúcs megmászása

Helyszín megközelítése.
Gyula felöl; A határ után nemsokára beérünk Kisjenőre (Chisineu-Cris), itt balra térünk, és pár száz métert megyünk Várad felé a 79-es főúton. Kb.800 méter után jobbra fordulunk a 79A útra. Ezen szép lassan beereszkedünk a Fehér Körös völgyébe, majd Borosjenőnél (Ineu) át is kelünk rajta és haladunk Vârfurile (Halmágycsúcs) felé, ahol balra fordulunk a 76-os útra Stei felé, de nem megyünk be Vaskohra, hanem még előtte Biharlonkánál jobbra feltérünk a szerpentines 75-ős útra, ami felvisz a Bihar hágóra. Itt megkeressük a parkolót, ami a Négy Évszak hotel után kb 300 méterre van, innen lehet bemenni a Skipass Hotelhez.
Nagyvárad felől; Belényes, Stei, Lunca, és innen ugyanaz, mint fent.
Torda felől; a 75-ös úton megyünk fel végig az Aranyos völgyén.

 

Túraleírás.
A parkolónk kb 1150 m tszf magasságban van. Itt először is kettéosztjuk a csapatot. (A tíz- tizenöt hótalppal rendelkező ember elindul és autópályát tapos a többieknek. Nagyon figyelve arra, hogy egymás nyomába lépkedve egyenletes utat tapossanak, ezzel meggyorsítva a bocskorosok haladását, akik szintén egy nyomon haladva szépen betapossák a mélyebb lépéseket hóval. Pihenés közben is lehet topogással utat javítani. Ha ez így történik, akkor már odafelé is meggyorsul a haladásunk, de visszafelé meg már egyenesen szaladhatunk. Aki megáll pihenni, az lépjen ki a nyomból, hogy aki tovább akar haladni az haladhasson a nyomban, majd álljon be a sor végére.) Eleinte házak között indulunk el egy erdei úton kényelmesen, itt még csak minimális emelkedése van az útnak. Nagyjából 2 km után elérünk egy forráshoz, ami a nagy hóban lehet rejtve marad előttünk, de érdemes majd keresgélni, mert más vízvételi lehetőség nem lesz. Itt 1280 m magasan balra erőteljesen nekivágunk az erdőben a hegyoldalnak. Egy km-t erdőben, majd még egyet, a kopasz hegyoldalon mászunk az 1640 m magas Visszhangos-kőig. Ha már csak ideáig feljutunk az is szép eredmény, illetve itt akár ketté is lehet osztani a csapatot és a bátrabbak folytathatják az utat a csúcsra. Szép idő esetén ez bárki számára teljesíthető, aki rendszeresen szokott túrázni. Lehet azt mondani, hogy itt vagyunk félúton, bár a 10 km-ből még csak 4-et, a 800 méter szintből pedig 300-at tettünk meg, de az itt elénk táruló látvány, és a természet vad közelsége, innen már szinte felhúzza az embert a csúcsra. Innen még kb. 6 km és 400 méter szint leküzdése vár ránk. Eleinte enyhén lefelé ereszkedünk a Biharia nyeregbe, szép idő esetén keletre és nyugatra is gyönyörű kilátással, majd hosszú, főleg a végén kemény kapaszkodóval érünk fel az 1848,5 méter magas Nagy Bihar-csúcsra.

Továbbra is az időjárás függvényében; pihenés, körülnézés, zászlóbontás, fotózás és a Himnusz eléneklése után indulunk ugyanezen az úton vissza az autókhoz. Legszerencsésebb esetben sötétedésig megjárjuk.

Szükséges felszerelés: téli bakancs, kis, vagy közepes hátizsák, termosz meleg teával, szendvics, csoki, szőlőcukor, Goretex, vagy hasonló jó szél, és eső álló kabát,kapucnival, kamásli, akinek van hótalp, túrabot, és a sí maszk, szemüveg sem árt nagy szélben. (sí overált nem tudom javasolni). Nagyon fontos még a fejlámpa is, mert minden esély megvan arra, hogy ránk sötétedik.
Inkább kérdezzetek többször mint hogy valaki fürdőnadrágban és strandpapucsban vágjon neki a kalandnak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


További kérdésekre:
A Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen
vagy a 209337870-es mobilszámon tudok válaszolni
a helyszínen a 0745460422 -es orange számon lehet hívni, vagy smst küldeni
Honlapunk címe pedig; www.mohapafrany.hu

Moha és Páfrány (Imi)