Helyzetkép az Erdélyi-szigethegység útjairól

Beküldve: .

2011-03-13
Az Erdélyi-szigethegység közútjairól többször, több fórumon leírták/leírtam, hogy általában véve nagyon rossz állapotban vannak. Az általánosságot szeretném, alábbi cikkemben árnyalni. Egy gyors helyzetképet szeretnék adni a turisztikai célpontok felé vezető legfontosabb utakról - a teljeség igénye nélkül.

A Nagyvárad-Belényes útszakasz talán az eddigieknél is rosszabb, a „megszokottnál" is több „tengelytörő kátyú" tarkítja.
Biharrósára Belényes felől a szokásos kátyús, néhol 20-30 cm-nél is mélyebb gödrökkel tarkított út vezet, tehát itt csak óvatosan! Aki teheti, inkább Barátka felől, a Nagyvárad-Kolozsvár útvonalról letérve közelítse meg.
A Belényes-Biharfüred útról nincs infóm, de hasonló lehet a Belényes-Biharrósaihoz.
Az építés alatt álló pádisi szerpentinnel kapcsolatban azt az információt kaptam, hogy a felolvadt hó miatt, a kátyúk, keréknyomok megteltek sárral, hólével ezért kizárólag 4x4-es terepjáróval ajánlott.
Az Aranyos-völgyében és a Vértop hágón a megszokott - néhol kátyús, zökkenőkkel teleszórt, de járható úton lehet közlekedni.
A Vértop-hágón és az Aranyos- völgyében az út csontszáraz, csak az útmenti hókupacok jelzik, hogy a közelmúltban volt itt hó, amit a gépek félrehordtak.
A Belényes völgyéből, a tavaszi tájról érkezőnek meglepő, hogy a vértopi sípályákat, kiváló minőségű hó borítja (pedig nincs hóágyújuk) jelenleg is síelnek rajta és a felvonók is üzemelnek. A kellemes tavaszi időjárásnak köszönhetően jelenleg, akár trikóban is lehet síelni. A völgy adottságai révén, a zárt katlanba csak rézsútosan süt be a nap, ezáltal nem olvasztja fel azonnal a havat.
Felsőgirdán, a Mama Uta panzió mellett újonnan kialakított sípályán elkészült a felvonó, de az idén már nem helyezik üzembe. A pályán pedig, alacsonyabb fekvése miatt, már kezdenek előbukkanni a földkupacok. A kellemes napsütéssel együtt jelzik, hogy lassan itt is végetér a síszezon, vagy más szemszögből: jöhetnek a hátizsákosok.
Pásztai András
Az Aranyos völgyében található szállásaink ide kattintva érhetőek el.