Húsvétkor sem pihenhettek a hegyimentők

Beküldve: .

Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat - szezon-nyitó beszámoló
Pintér István - elnök

salvamont_logoMivel a tél nem volt túl csapadékos a kb 5o cm vastag hóréteg hamarabb elolvadt és megnyilt hamarabb a turista szezon az Erdélyi-Szigethegység és a Királyerdő területén. Ahogy azt már megszoktuk a mentőszolgálatnál leghamarabb a magyar turisták reagálták le az évszakváltozást és nagy számban látogattak el a közkedvelt Bihar megyei kirándulóhelyekre.
A kisebb vakációk ellenére még relatív csendes maradt a bihari hegyvidék, kivéve a május elsejei sonkolyosi koncertet, amely a szokásos zaj és alkohol mámorban tartotta három napig a Nagy Magyar barlangban lakó denevéreket. Remélhetőleg jövőre nem itt lesz megtartva, hanem pár kilóméterre Bálnaka környékén aminek nagyon örülnek a Sonkolyosra látogató turisták és az itt szolgálatot teljesitő hegyimentők egyaránt.
Annak ellenére, hogy a síszezon rövid volt az esetszám nagyobb volt mint múlt évben, betudható ez annak , hogy beinditották az új Vértop hágói sipályát és a hegyimentő bázist egyaránt. Ezen balesetek mellett, melyek a szezonnak megfelelően normálisnak mondhatóak, volt két szokatlanabb riasztásunk. Két öngyilkossági kisérlet a Csodavárnál, melyek szerencsésen végződtek összesen 6 napi keresés után mindketten megmenekültek, és ebben nagy szerepe volt a diszpécsernek aki hosszasan (órákig) elbeszélgetett a betegekkel és komoly meggyőző munkát végzett.

Ez után következett a húsvéti turista áradat. 23-án az 112-es Diszpécser Szolgálaton keresztül kaptunk egy segélyhivást miszerint egy hét fős magyarországi csoporttól leszakadt két férfi, közülük az egyik cukorbeteg, a Meleg Szamos környékén. A segélykérők, akik a Bogában voltak megszálva, beszéltek a hegyimentőszolgálat egy magyar anyanyelvü diszpécserével akinek elmondták, hogy ők visszafordultak és két társuk tovább folytatta a körutat, és elvitték magukkal az autókulcsokat is. A diszpécser, néhány információ megszerzése után közölte velük, hogy egy mentőcsapat elindul feléjük, és maradjanak telefon közeben további információkért. Ezzel párhuzamosan ilyen esetben készültségbe helyezik a SMURD orvosi egységeit és esetleg a Csendőrséget is ha esetleg hosszabb keresésről lenne szó ( segítség melyet még nem vettünk igénybe eddig). Eddig semmi szokatlan nem volt, a gond az hogy az időközben, feltételezésünk szerint, előkerült turisták beültek autóikba és mint akik jól végezték dolgukat elmentek a helyszinről kb. 4o perccel az érkezésünk előtt, a helyszinhez közel táborozó román és francia turisták szerint. Annak nagyon örülünk, hogy a probléma megoldódott - magától - de, hogy ne telefonálj vissza a diszpécsernek egy ilyen esetben hanem egyszerüen lelépsz és hagyod, hogy az - idióták - akitől segitséget kérsz menjenek csak tovább keresni, ez nálunk és bármely civilizált országban büntetendő cselekmény és jellemzi az elkövetők értelmi szintjét.

Letudva a történteket, keserű szájizzel mentünk vissza a Vértopi hegyimentőbázis felé amikor tálkoztunk a szerpentineken lefelemenet egy magyar rendszámu kis terepjáróval akik elmondták, hogy egy 1o fős magyar csoportból sikerült elhagyjanak három gyermeket, egy 7 és két 14-15 éves kislányt a Galbena körúton, és most őket keresik. Együtt visszamentünk a Glavoira, az édesapa megmutatta a térképen merre jártak és hol vesztették el a lányokat. Ez időre teljesen besötétedett, megkezdtük a keresést, az édesapa vissza ment a Galbenába, ahol meg voltak szálva, telefonon tartva a kapcsolatot amikor leért arra az esetre ha a lányok előkerülnek. Miutan végigjártuk a Bortig zsomboly környékét, Galbena sziklákat, Eszkimó jégbarlangot megérkezett a hir telefonon keresztül, hogy a lányok megkerültek aminek nagyon örültünk majdhogynem elfelejtve az éjszakai sétánkat, és reggel 5 órára visszaértünk Vértopra.
Felhivnánk a figyelmet arra, hogy e második esetben nem riasztottak minket, véletlenszerüen találkoztunk a hozzátartozókkal. Nem tudjuk, hogy egyáltalán volt-e szándékukban riasztani minket és ha igen akkor mikor - a mi találkozásunkkor már teljesen besötétedett - , tudták-e egyáltalán a procedurát ők vagy magyar szálásadójuk. Egy dolgot azért értékeltünk bennük, hogy nem felejtettek el telefonálni.

Mivel az igazi turistaszezon majd most kezdődik felhivnánk a figyelmet, hogy a turázni indulók informálódjanak mielőtt útnak indulnak a tervezett útvonalakkal kapcsolatban, azok nehézségéről, tapasztalatuknak és felkészültségüknek megfelelő útvonalat válasszanak, megfelelő felszerelést használjanak, bizonyosodjanak meg róla, hogy ismerik a segélykérés proceduráját, van náluk telefon és ismerik a segélyhivószámot - 112 - , telefon és jel közelében maradjanak a segélykérő személyek, hogy további információkat szolgáltassanak a mentőszolgálatnak. Ugyanakkor mint már kértük tisztelettel, ha nincs megfelelő tapasztalatuk akkor fogadjanak hegyivezetőket, azzal a feltétellel, hogy szakképzett személyekről legyen szó és nem mükedvelőkről, ezzel hozzájárulva a balesetmegelőzéshez.

Mindenkinek kellemes és biztonságos turázást kivánok.pinter
Tisztelettel:
Pintér István
elnök

Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat