Négy napos túra Pádis tetején

2011.május 30-június 2.
Szatmári Zsolt és Szatmáriné Sebők Tünde túrabeszámolója

Előre bocsájtom,hogy a Bihari-Pádisi túrák terén még igencsak kezdők vagyunk,hiszen csak egy éve annak,hogy elkezdtünk kijárni. Már tavalyi Boga völgyi utunkon kinéztem magamnak a fölénk magasodó csúcsokat,el is határoztam,jövőre végig járjuk! Mivel az ilyen utak állnak a legközelebb hozzánk,most csak ennek az egy napnak a történéseit írom le.

Szatmári Zsolt és Tünde Pádisi túra


Egy kedves kolléganőm vállalta,hogy felfuvaroz minket /feleségemet és jómagamat/Biharfüredre mint kiindulási pontra és 4 nap múlva értünk jön a Pádisi út Glavoj rét felé vezető leágazásához a Scarita nyereghez. Örök hála Neki!
Az elkövetkező 3 éjszakát a Pádis Menedékházban terveztük eltölteni,így adta magát az útvonal:
Biharfüred-Pádis Menedékház végig a piros jelzésen,ez kb.25 km. Nem túl komoly emelkedőkkel,estleg a Biharfüred-Mezőhavas útvonal erősebb,de az is inkább csak a közepesen megterhelt 12 kg.körüli súlyú hátizsákok miatt lehet szuszogós.4 napi cucc/ruhák,esőkabátok,váltó cipők, kaják stb./Meg persze az aznapi vízkészlet ami 3-4 liter volt. Bár útközben itt-ott vannak források,de de nem bíztuk magunkat rájuk.
Mivel még sosem jártunk a környéken,kicsit izgultunk az utak-jelzések megléte miatt,de felesleges volt,végig simán követhető volt az útvonal. Annyit megjegyeznék itt,hogy a jelzett utak éppen elkerülik a csúcsokat illetve a hegyvonulat gerincét,de mindenképp érdemes ott menni mert úgy szinte minden irányba teljes a kilátás. Végig jól kijárt földutak vannak,csak a térképen nem voltak feltüntetve.Így először felmentünk a Mező-havas 1625 méter magas csúcsára. Majdnem teljes körpanoráma. És rengeteg légy! Mindenütt!
Innen leereszkedtünk és elindultunk a Kereszt hegy felé,ahol találkoztunk egy filmes csoporttal,gondolom a Phaeton vízesés környékén voltak.

Szatmári Zsolt és Tünde pádisi túraleírás

Aztán jött az Istenek havasa és a 4 napos túránk alatt megszokottá vált zivatar. Szép út ez is,itt követtük a jelzést a hegy oldalában.
Tovább ismét a jelzetlen gerincen a Hideg-kút 1654 méteres tetejére,végülis eső nélkül. Innen tovább a Szegelet-havas 1627 méteres csúcsára.
Jött a Horgas-havas/1694 m./ oldala,mert ide már nem volt kedvünk fölmenni. Egy szép,de nehezen járható görgeteg-köves úton mentünk tovább immár végig lefelé a Kopott csapás nyerge-Égett-kő irányába. Aztán már könnyen haladtunk tovább a Varasó ház felé. Rövidesen elértük az épülő-szépülő Pádisi leendő átmenő fő útvonalat. Itt már tényleg jó, 50 km/órás tempóval simán járható személygépkocsival.

Szatmári Zsolt és Tünde pádisi túraleírás

Szatmári Zsolt és Tünde pádisi túraleírás - pádisi kutyák

Még jó 30 perc és megérkeztünk 9 órás gyaloglás után a Pádis Menedékházhoz. Hurrá! Na, ott is folyik ám az építkezés, felújítás!
A kutya ugatásra előkerülő úriember magyarul üdvözölt és a mindenes szerepét is betöltő szakácsnőhöz kisért minket.
A hölgy magyarul és két-két nagy puszival köszöntött mindkettőnket. Később kiderült a lányával együtt dolgozik itt, aki szintén kedves és segítőkész volt mindenben. Ezt egyébként egész utunkon mindenkiről elmondhattuk. Tavaly a Csodavári Menedékházban szintén hasonló vendégszeretetet tapasztaltunk 7 napos ottlétünk során. Amúgy a szállásunk megfelelő volt, a vacsorák finomak és bőséges mennyiségűek voltak. Mindig kész volt minden a megbeszélt módon és időpontra. Köszönet érte!

A következő napokon megnéztük az Aragyásza barlangot és környékét, cirkáltunk a Boga katlan tetején és még hazafelé belefért egy rövid túra a Ponor rétre és forráshoz, valamint egy ebéd a Csodavári Menedékháznál. Hazafelé végig a Boga völgyig jött velünk a jégeső,de így is gond nélkül leértünk. Az útépítés sem zavarta a haladásunkat,bár helyenként várni kell a munkagépek miatt néhány percet.

Összességében egy jól sikerült túrát tettünk, jól jelzett és jól követhető utakon,amit az is bizonyít,hogy a 4 nap alatt egyszer sem kellett a térképet tájékozódásra használni!
A szállásunk foglalásában Pásztai András Úr segített, akit a Pádison jól ismernek mint utóbb kiderült. Köszönjük András!!

Szatmári Zsolt és Szatmáriné Sebők Tünde

További fotók:

Szatmári Zsolt

Szatmári Zsolt és Tünde pádisi túraleírás

Szatmári Zsolt és Tünde pádisi túraleírás

Szatmári Zsolt és Tünde pádisi túraleírás