Késsel felmetszett sátrak a Glavojban

Beküldve: .

Kovács István
Mint gyakorlott bihari turista - immár sokadik alkalommal - a hétvégét a Glavoj völgyben töltöttük baráti körben. A zord időjárás ellenére túráztunk és ha az ég nem is, de a hangulat legalább felhőtlen volt. A sok eső miatt, szinte mindenünk elázott, így a szombati napra beszorultunk a kétméteres karókra feszített 12 m2 ponyva filagóriánk alá. Elővettük kreativitásunkat, Feröer-kályhát és farönkökből chopper motort készítettünk, kuplung- és fékkarral, visszapillantótükörrel, lámpával és lábtartóval. Sörösdobozokban tükörtojást sütöttünk szalonna és hagyma ágyon, amit el is neveztünk Glavoj gránátnak. Egyszóval tökéletesen kihasználtuk a kedvezőtlen időjárás pozitív előnyeit, feszegetttük a leleményességünk és a kézügyességünk határait.
Délután végre elállt az eső és a ruháinkat szárítgattuk, beszélgettünk, söröztünk. Majd megjelent a hazafele tartó birkacsorda a kívül belül teljesen elázott fiatal pásztorával. Kommunikáltunk vele (kézjelekkel és mimikával, mivel nem beszélünk románul), kért sört, persze megkínáltuk, de alig állt a lábán. Meg akartuk venni a botját, ami igen érdekes alakú volt. Elmutogatott 5-ig és hoztam 5 lejt neki, hogy akkor azt meg is vennénk. Mikor meglátta a pénzt nagyon felháborodott és kiabált, mert kiderült, hogy ő 50 lejről beszél. Ennyit nekünk nem ért meg a botja így elálltunk az üzlettől, ami szintén nem tetszett neki és ekkor már a botjával fenyegetőzött és egyedül birtokolta az éppen kibontott 2 literes Timisoreana sörünket. Ettől és némi pálinkától megnyugodott, de távozni nem akart, ott kiabált részegen, nem tudtuk elküldeni. Mikor már mi is kezdtünk mérgesek lenni, és mi is kiabáltunk, sikerült elzavarnunk. Távozás közben még egy 2 literes sört lenyúlt a „hűtőből" (a Várpatakból), de legalább elment. A délután további része és az este is kellemes hangulatban telt.
Vasárnap reggel kezdtünk összecsomagolni, mikor az egyik túratársam - aki kicsit később ébredt - panaszolta, hogy egy kutya este kiharapta a sátrát és ki akarta húzni a pulóverét, de nem sikerült neki, mert nem hagyta. Egyéb furcsa dolgot nem fedeztünk fel egyelőre. Táborbontás közben a szomszédos brigádból (gyulaiak), akikkel már első nap (pénteken) megismerkedtünk, jött egy emberke és érdeklődött, hogy nem történt-e valami különleges éjszaka, mert nekik beleettek a pörköltükbe és késsel beleszúrtak a sátrukba, amiben a matrac ki is lyukadt és leeresztett (a sziszegésre ébredtek fel). Még jó, hogy nem sérült meg senki. Fejbe is szúrhatott volna valakit. Ekkor tudatosult bennünk, hogy nem egy kutya harapta ki a sátrat és tüzetesebben megnéztük. Három sátorunkból egy, ami szimpla volt a Tesco-s 2 személyes iglu, három oldalán alul a ponyva részénél végig volt teljesen hasítva késsel. Megvitattuk, hogy mi történhetett és a szomszédaink távoztak.
Később a gyulai „kollega" - aki jól beszélt románul - visszajött a lakókocsi büfé tulajdonosával, és az idősebb román úr elmondta, hogy valószínűleg a pásztor gyerek lehetett, mert éhezik, nincs mit ennie.
Sajnos, hogy ki volt és miért fogalmunk sincs, mivel senki nem látta, így csak tippelhetünk. Ilyen baleset még soha nem történt velünk. Én mindenkit arra kérek, hogy fokozottan figyeljen az értékeire, bár jelzem, semmi nem tűnt el. Arra viszont nincs tippem, hogyan lehet ez ellen védekezni? Éjszakai őrség?