Magyarországi barlangász balesete Pádison

Beküldve: .

A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat szóvivője Marin Adrian közleményt juttatott el lapunkhoz a múlt héten, Pádison történt barlangi balesettel kapcsolatban:
Június 30-án 4 magyarországi barlangász indult útnak felfedezni és feltérképezni a Pádis fennsíkon található R2 jelzésű barlangot. Délelőtt 11 órakor léptek a barlangba és körülbelül 2 óra leforgása alatt már 200 méter mélységben voltak tengerszint alatt. 13 óra magasságában az egyik barlangász, (S.I. 45 éves) megcsúszott és kificamodott a válla, ami nem túl súlyos baleset, de annál fájdalmasabb. A barlangász így már nem tudta folytatni az utat, ezért társai kialakítottak egy meleg helyet, ahol meghúzhatta magát az egyik társával, másik két társa pedig a felszínre jött segítséget kérni.
A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat két tagja 30 perc alatt a helyszínre ért. Az egyik, aki orvosi képesítéssel is rendelkezik leereszkedett a barlangba, hogy felmérje a sérült egészségi állapotát, míg a felszínen maradt társa elkezdte a mentőakció megszervezését. Értesítette a SMURD roham-mentőszolgálatot a történtekről és közben erősítést kért a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálattól, akik segítségére siettek még a Kolozsvári és Aradi Barlangi mentőszolgálat munkatársai is. Természetesen a Magyarországi barlangi mentőszolgálat is felajánlotta segítségét, amit el is fogadtak az itteniek. A keskeny, fűggőleges járatban a helyszűke miatt hordágyon nem hozhatták fel a sérültet, ami jelentősen megnehezítette a mentést. A barlangászok speciális kötélpályákat építettek ki, hogy ki tudják emelni balesetet szenvedett társukat, és mindvégig rádiótelefonon tartották a kapcsolatot a felszínen lévő kollégákkal. Pénteken, délután hat előtt pár perccel a sérült a saját lábán lépett ki a barlangból, ahol a gyorsmentő szolgálat munkatársai megvizsgálták és ellátták a sérüléseit. Az egész mentési akció 28 óra alatt zajlott le és a lebonyolításában összesen 49 személy vett részt.
P.T.