Barlangásztábor Felsőgirdán

Beküldve: .

pestera012011 júlis 8 és 18 között került megrendezésre az Erdélyi-szigethegységben, Felsőgirdán és környékén az első nyári barlangász- tábor a helyi Sfinx Barlangászklub szervezésében. A tábor megkezdéséhez természetesen beszerezték a szükséges engedélyeket és a helyi hegyi- és barlangi mentőszolgálatot is értesítették.
A tábor célja az eddig ismert barlangok újabb, ismeretlen részeinek feltárása és feltérképezése, eddig ismeretlen járatok dokumentálása. A tábor résztvevői általában fiatal amatőr barlangászok, akik a barlangászatot szervezett körülmények között, klubokban gyakorolják. A tábor célja az is, hogy a fiatal barlangászok elsajátítsák a barlangok feltárásának biztonságos módját. Ez a hobbi nagyon veszélyes, hiszen a barlangászok nagyon sokszor igen nehéz, veszélyes terepen kell haladjanak, kötélpályákat kell építsenek, a függőleges, néha szűk járatokon is kell tudniuk haladni, számolni kell a vízszint hirtelen megnövekedésével, ami eláraszthatja egyes barlangok termeit vagy járatait.... mindez nagyon balaesetveszélyes feladat. A tábor ideje alatt több ilyen függőleges járatot is bejártak és feltérképeztek, hogy aztán ezeket az adatokat publikálják.
A tábort jövőre is megrendezi a Felsőgirdai Sfinx Barlangászklub, hogy a most elkezdett munkát, az új járatok felfedezését és feltérképezését tovább folytathassák .

Pásztai Tünde