Barlangászok és búvárok találkoztak Felsőgirdán

Beküldve: .


2011 október 7 és 9 között került megrendezésre Felsőgirdán a romániai barlangászok és búvárok közös találkozója a Speosub Egyesület szervezésében. A találkozón részt vettek kolozsvári, bukaresti, nagyváradi, temesvári, hunyadi és természetesen felsőgirdai barlangászok és búvárok.
A merülési körülmények ideálisak voltak az alacsony vízhozam miatt, a viz pedig teljesen tiszta volt, mivel rég nem esett az eső. A Coliba Gheobului vízkeletnél a Speosub csapatából Gyurka Zsolt-nak 20 m mélységig sikerült merülnie. Rajka Géza, a találkozó szervezője szerint ez az alkalom kiváló lehetőség az eszme- és tapasztalatcserére a búvárok és a barlangászok között. A barlangi merülés nagyon nehéz és veszélyes feladat, mivel nagyon alacsony a víz hőmérséklete ( 4-6 C fok) és könnyen felkavarodhat a homok és az agyag ami, a miatt az átláthatóság néhány tíz centimétertől akár egy-két centire is lecsökkenhet pillanatok alatt. Nagyon szűk helyeken ugyanazon az úton kell bemenni és kijönni a barlangból, mindezt egy vezetőszál segítségével...
A Tauz vízkelet a legmélyebb víz alatti barlang Romániában, legmélyebb pontja 87 m mély és több mint 400 méter hosszú. Ez nem egy egyszerű forrás, hanem egy hatalmas föld alatti terem tele vízzel... A Cotetul Dobrestilor vízkelet a második legmélyebb víz alatti barlang Romániában, legmélyebb pontja 67 m és több, mint 250 m hosszú.
A barlangi merülés nagyon veszélyes feladat, az utóbbi években is több halálos áldozatot követelt a víz alatti barlangok feltárása.

Dr . Christian Ciubotărescu
A.S.Sfinx
Com. Gârda, jud Alba
fordította: Pásztai Tünde