Új kiadványok az Erdélyi-szigethegységről

Beküldve: .

Czárán Gyula
2011. év októberében jelent meg alapítványunk legújabb, sorban a 8-ik, kiadványa. Czárán Gyula: Stina de Vale-i regék című köteteinek (1.-Nagyvárad, 1896., Láng József könyvnyomdája, 2.-Kolozsvár, 1900., Ajtai K. Albert magyar polgár könyvnyomdája,) összevont, reprint-szerű kiadását a magyar Köztársaság Nemzeti Civil Alapjának Nemzetközi Szakkollégiuma támogatta a Herman Ottó Természetvédő Kör (Magyarország, Túrkeve) és a Czárán Gyula Alapítvány (Románia, Nagyvárad) közös pályázatának keretében. Ezen kívül a könyvben mellékletként adjuk ki a legendás igazgató, közéleti személyiség, Fischer Aladár rövid életrajzát, közel ötven olyan korabeli, üvegre készült dia felvétel digitalizált és számítógépen feldolgozott változatával egyetemben, melyeket dr. Wild Endre, minorita atya, készített azokon a kirándulásokon, melyeket Fischer Aladár szervezett az Aradi Római Katolikus Főgimnázium diákjainak (ma Csiky Gergely Iskolaközpont) a két világháború között, a Bihar-hegység czáráni útjain. Három példányt felajánlunk az EKE országos könyvtára részére.

A budapesti Totem Kiadó Erdély és környékének legszebb túraútvonalai címen kötetet készített, amit szerzőként Szilágyi Palkó Pál (Kolozsvár) jegyez. A részletes túraútvonalak mellett az előszó után van egy kis rövid összefoglaló az erdélyi turistaság történetéről, amit dr. Nagy Balázs, a kötet szerkesztője írt. Ebben az előszóban az EKE és nagy alakjai valamint mecénásai között Czárán Gyula tevékenységéről is szó esik:"TaglétszámbanErdély legszebb túraútvonalai, szervezettségben, hatékonyságban és az eredményeket tekintve is kiemelkedik közülük az Erdélyi Kárpát Egyesület, amely ma is a legszervezettebb és legátfogóbb működésű Kárpátokban tevékenykedő társulat. ...Ezt a fellendülést tetőzi be 1905-ben a diákturistaság megindulása, a rendszeresített iskolai kirándulások és tanulmányutak elterjedése, de be is árnyékolta az EKE-alapítótag Radnóti Dezső hírlapíró és Czárán Gyula halála. Az egyiknek szerencsés ötletekben bővelkedő, kitűnő szervezőképessége, a másiknak kifogyhatatlan és sikeres tájkutatásai komoly rangot, országos hírnevet adtak az EKE-nek és az egész erdélyi turizmusnak." A kiadó felkérte alapítványunkat lennénk abban segítségükre, hogy korabeli felvételekkel tudják illusztrálni ezt a korszakot. Egyeztetések és pontosítások után felajánlottunk öt Czárán-korabeli felvételt. A könyv októberben meg is jelent, igényes kivitelben de a terjedelem miatt természetesen nem tartalmazza Erdély összes legszebb túraútvonalát. Egyik tiszteletpéldányunkat felajánljuk az EKE országos könyvtára számára.
A Totem kiadó Erdély és környékének legszebb túraútvonalai című könyvének kizárólagos terjesztője a Tóthágas Plusz Könyvkereskedő Kft ( www.tothagasplusz.hu ) Ára: 5990 Ft
Czárán Gyula: Stina de Vale-i regék című köteteinek reprint kiadása 1500 Ft. (+ postaköltség) megrendelhető az alábbi címen:
Egri Ferenc
Czárán Gyula Alapítvány
Mobil: (004) - 0744 706708
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.czaran-gyula.ro
Nagyvárad