Jelenleg Pádisra NEM, Biharfüredre és Vértopra viszont érdemes elindulni!

Beküldve: .

A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat közleményeSalvamont Bihor
Ezúton szeretnénk felhívni a március 15-i hosszú hétvégére a Bihar-hegységbe készülő - elsősorban - magyarországi turisták figyelmét a térségben jelenleg uralkodó időjárási- és útviszonyokra! 

Akik a Pádis fennsíkra szerettek volna feljutni inkább válasszanak más uticélpontot, mert az út kizárólag a Boga üdülőtelepig járható (Belényes irányából), illetve a Ponor Ék üdülőtelepig – Bánfihunyad irányából megközelítve. A turistatérképeken DJ763 jelzéssel feltüntetett út Boga és Ponor Ék közötti szakasza semmilyen járművel nem járható, még 4X4-es meghajtású terepjáróval sem. Az utat 1- 1,5 méter vastag instabil hóréteg borítja, tehát a Csodavár, az Aragyásza barlang és a Szamosbazár körútja, a Ponor rét és a Glavoi rét jelenleg megközelíthetetlen.
Biharfüredre viszont gond nélkül fel lehet menni, az útról el van takarítva a hó. A vértopi sípályán is kedvező körülményeket találnak a téli sportok szerelmesei, de a kevésbé gyakorlott sízők figyelmét felhívjuk arra, hogy a sípályának vannak lejegesedett részei is.A Királyerdő hegység legfontosabb turisztikai célpontjait meg lehet közelíteni. Ilyenek Körösrév, Bulz, Remeti, a Lesi víztározó (a gát felől)... Az egyetlen korlátozás itt a DJ 108 J jelzésű útszakaszra vonatkozik, amely Biharfüredet és a Lesi tó másik végét (Coada Lacului) köti össze - ez soha nem járható télen.
A túrázók figyelmét is felhívjuk, hogy a hóréteget a sípályákon kívül is vékony jégréteg borítja, ami könnyen beszakadhat a síléccel, hótalpakkal vagy bakanccsal közlekedő turisták súlya alatt.
Akik a kajak/kenus vizitúrákat kedvelik, felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak és kizárólag a Sebes Körös Bulz és Körösrév közötti szakasza alkalmas erre a sportra. A Köves Körös medrében nagyon sok a kidőlt farönk és a hidrológiai munkák nyomai sincsenek még eltüntetve, ezért fokozottan veszélyesnek minősül.
 
Adrian Marin
Bihar megyei Hegyi és Barlangimentő Szolgálat - alelnök