Új fényben tündököl a Szkerisórai jégbarlang

Beküldve: .

Az aranyos völgyében található Felsőgirda ideális kiindulóhelye a térség turisztikai célpontjainak. Jó hír a térségbe látogató turistáknak, hogy az elmúlt néhány évben, de főként az elmúlt egy év alatt jelentős beruházások történtek a térségben.
Az Ördöngös völgyi út felújítását az elmúlt évben teljesen befejezték, így már fel lehet jutni - akár személyautóval is - a Szkerisórai jégbarlanghoz vagy a Jonel Kapuja barlanghoz. Ez utóbbinál - a szűk szorosban nem sok hely marad parkolásra, ezért aki csak idáig szeretne eljutni, inkább hagyja az autóját a Garda-seaca – Ördöngös-völgy kereszteződésnél és sétáljon el gyalogosan az újonnan kiépített Ionel kapuja barlangig.
 
 
A Szkerisórai barlang Felsőgirda község egyik legvonzóbb turisztikai látványossága, hiszen nagyon sok romániai és külföldi turista látogat el ide egész évben. 2008-as adatok szerint több mint 60.000 turista látogatott a barlangba, külföldről legtöbben Németországból, Ausztriából, Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból jöttek és ez az adat azóta folyamatosan nő. Az elmúlt évben időszerűvé vált a padlózat, a korlátok és a világítás megújítása.
Christian Ciubotărescu - a felsőgirdai Sfinx Barlangászklub elnöke elmondta, hogy nemrégiben teljesen újjáépítették a Szkerisórai jégbarlang látogatók fogadására alkalmas részét. Legutóbb 2001-ben került felújításra a barlang berendezése és a belső világítása, de most a napokban egy teljesen új, Led-es technológiával ellátott világítási rendszert szereltek fel a barlangban, amiről 11 éve még álmodni sem lehetett. Ezzel az új megvilágítással lenyűgöző látványt nyújt a jó öreg Szkerisórai barlang, amiről a közelmúltban kiderült, hogy a világ legnagyobb és legrégebbi földalatti jégrétegét rejti.

Ez a hatalmas befektetés az európai unió által finanszírozott projekt keretén belül valósulhatott meg, amelynek keretében a bihar megyei sonkolyosi Nagy Magyar és a körösrévi Zichy-barlang világításának felújítását is elvégzik.
A barlang új világításrendszerének kiépítése komoly erőfeszítéseket követelt a barlangászok részéről, különleges alpin-technikákkal kellett rögzíteni a reflektorokat, melyeknek legnagyobb része a barlang mennyezetén található, nehezen hozzáférhető helyeken.


Az áttetsző jégformációk tavasszal képződnek leginkább, amikor az olvadó hó beszivárog a barlang repedésein keresztül és az benti hideg levegő hatására megfagy. Az új megvilágításban igazán szemet gyönyörködtető látványban lehet részük mindazoknak, akik ellátogatnak ide.
A Ionel kapuja barlangot is kiépítették, megvilágítással látták el. Az idegenvezetők 10-16 óra között fogadják a látogatókat.

Belépőjegyek árai:
Ionel kapuja: 7 lej.
A Scarisoara jégbarlang: 7 lej

A térségben található panzióink
Danciu Panzió Mama Uta Panzió Dig Panzió

 

Ionel kapuja: