Érvénybe lépett a piknik-törvény

Beküldve: .

Március 27.-én a Hivatalos Közlönyben való megjelenésével egyidejűleg érvénybe lépett a korábban Nicolae Basescu államfő által aláírt piknik-törvény. Ezentúl akár 5000 lejes (kb. 340.000 Ft.) pénzbírságot is kiróhatnak azokra, akik nem a külön erre a célra kijelölt és kialakított helyeken piknikeznek Romániában.
Pikniknek minősül minden olyan szabadidős tevékenység, amelyet egy vagy több személy szervez nyilvános területen és ami ital- és/vagy élelmiszer-fogyasztással, illetve tűzrakással jár.
Erre a célra megfelelő kirándulóhelyeket alakítanak ki közterületeken, ahol a tűzgyújtás is engedélyezett lesz. A piknikező helyeket parkokban és a városok belterületéhez tartozó erdőszéleken jelölik ki.
A piknikező helyeket az önkormányzatoknak kell kialakítaniuk, az autók leparkolása és a tűzgyújtás is csak ezeken a helyeken lesz lehetséges. Szintén a polgármesteri hivatalok valamint a környezetvédelmi őrség, a rendőrség, a csendőrség és egyéb belügyminisztériumi egységek felügyelik ezeket a területeket – a pénzbírságot is ők szabják ki.
A jogszabályban lefektetett előírások elmulasztóit 100-tól 5000 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatják.