Lezajlott a Turism Expo 2012

Beküldve: .

A nagyváradi Turism Expo 2012 című rendezvény a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Projekt 2007-2010 keretében valósult meg. A vezető-partner a bihor megyei Pályázatírási- és Fejlesztési Igazgatóság, a magyarországi partner pedig a Türr István Képző és Kutató Intézet Debreceni Igazgatósága. A turisztikai kiállításon 60 hajdú-bihar és bihor megyei kiállító vett részt.

kiallitas2012

- A 2010-ben íródott pályázatunk a Határtalan tudás – Munkaerőpiaci Együttműködés a Turizmus Területén címet viseli – röviden FORTUR - melynek keretében ez már a harmadik rendezvényünk. Korábban konferenciát tartottunk a témában, majd a magyarországi partnerünk, a Türr István Képző és Kutató Intézet Debreceni Igazgatósága szervezett egy munkaműhelyt a mi képviselőink és vendéglátóink részvételével. A mostani kétnapos rendezvényünkön a sokszínű kínálatban Hajdú-Bihar és Bihor megyét panziók, szállodák és utazási ügynökségek képviselték. A 60 kiállítóból 12 érkezett Magyarországról. Kínálatukban a kis vendégházaktól a wellness-hotelekig és a falusi turizmus képviselőiig szintén széles palettáról válogathattak a kiállítás-látogatók, - nyilatkozta lapunknak Lupșe Gabriella projekt-menedzser, a Nagyváradi Pályázatírási- és Fejlesztési Igazgatóság munkatársa.
 
A projekt fő célja mindkét megyében a turisztikai szolgáltatások minőségének javítása. Mint megtudtuk, a projekt következő állomásaként a romániai szállásadók kiutaznak Hajdú-Bihar megyébe, hogy megismerjék az ottani szállásadók tapasztalatait a városi-, vidéki-, fürdő-turizmussal kapcsolatban. A bihor megyei projektvezetők felmérik a helyi vállalkozók igényeit, mire kíváncsiak, mit szeretnének első sorban megnézni Hajdú-Bihar megyében és ennek megfelelően állítják össze a programot. Erre a kiutazásra még az idén novemberben sor kerül.
- A projekt keretében van még egy képzés-csomagunk, amely szakképesítést biztosít a vendéglátó-egységekben dolgozó - jelenleg szakképzetlen - munkások számára. Ezzel minőségi előrelépésre számítunk a szolgáltatások terén. Tervezzük egy füzet összeállítását, amelyben a leghatékonyabb vendégcsalogató és vendégmarasztaló módszereket vesszük sorra. Tervezzük itt Nagyváradon egy szakmai nap megrendezését, amelyen az előadók összefoglalják a turisztikai szolgáltatások jelenlegi állapotát, minőségét és irányt mutatnak majd, hogy milyen követelményeknek kell megfeleljen a közeljövő turizmusa úgy, hogy a gyakorlati megvalósításhoz ötletekkel is szolgálnak majd. A projekt záróakkordja, természetesen egy konferencia-sorozat lesz, a határ mindkét oldalán, amelyen összegezzük az eredményeinket - tette még hozzá Lupșe Gabriella projekt-menedzser.
 
Pásztai András