Késik a Havasrekettye - Ponorék útszakasz megépítése

Beküldve: .

Némi huzavona után meghosszabbította a Havasrekettye–Ponorék közötti útszakasz kivitelezésére előírt határidőt a Kolozs megyei önkormányzat. A döntés értelmében a kivitelező konzorciumnak további 217 nap áll rendelkezésére, hogy befejezze a munkálatokat. Vákár István, a megyei tanács alelnöke a Krónikának elmondta: az önkormányzat vállalja, hogy saját költségvetéséből fedezi az eredeti tervekben nem szereplő pluszmunkálatok költségét.
A többletköltséget az okozza, hogy az uniós forrásokból finanszírozott projekt eredetileg csak az útszakaszon található hidak felújítását tartalmazta, de időközben kiderült, újakat kell építeni, ez pedig mintegy 1,3 millió lejébe kerül majd az önkormányzatnak. „Választanunk kellett, hogy saját költségen tovább folytatják az építkezést, vagy visszafizetjük az Uniónak az eddig felvett 8 millió lejt.
De a kivitelezőnek is kifizettünk 22 millió lejt az eddigi munkálatokra" – magyarázta Vákár István. Hozzáfűzte, az eredeti tervek szerint 85–15 százalékos arányban oszlott volna meg a projekt finanszírozása az EU és a kormány, illetve a megyei tanács között, a pluszmunkálatok kifizetésével azonban ez 50–50 százalékra módosul.
Mint arról beszámoltunk, a Havasrekettye–Prislop–Ponorék útszakasz felújításával a környékbeli turisztikai övezet, többek között a Pádis-fennsík válna elérhetővé, a munkálatok átadása több mint egy éve késik. A 2008-ban elkezdett útszakaszt 2011. augusztus 9-én kellett volna átadni.
A Krónika nyomán