Pádistól a Kancsendzöngáig

Beküldve: .

Kiss Péter és a V5 zsomboly
 
kiss-peterA Kancsendzöngán eltűnt két hegymászót Erőss Zsoltot és Kiss Pétert eltűntnek nyílvánították.
Az előzetes híresztelésekkel ellentétben nem indult további serpa-csapat a keresésükre, eltűnésük helyét sem keresik.
- Nem tudom honnan származnak ezek az információk, értelmetlen és életveszélyes a további kutatás. A hegyen már tombol a monszun, oda most senki nem mehet fel. - nyilatkozta a padis.hu-nak a Magyarok a Világ Nyolcezresein – himalájaexpedíció sajtófőnöke Vincze Szabolcs.
Erőss Zsoltot a Csomolungma 2002-es meghódítóját egy ország ismeri és gyászolja. Ő volt az első magyar államplolgár, aki megmászta a világ legmagasabb csúcsát és azóta a 14-ből összesen 10 nyolcezres csúcsot. A Kancsendzönga volt az utolsó.
Kiss Péter (képünkön) viszonylag fiatal kora ellenére sokrétű tevékenységet végzett: teljesítménytúrázóként, maratonfutóként, hegymászóként és expedíciós barlangászként is bejegyezte nevét a magyar turizmus történetébe. Kétszer lett "Az év teljesítménytúrázója", első magyarként érte el az Alpok összes (82db) 4000-es csúcsát és egyedül végigmászta a Magas-Tátra főgerincét.
Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy Kiss Péter a Pádisi barlangok kutatásában is tevékenyen részt vett.
Zih József barlangásztól megtudtuk, hogy Kiss Péternek, expedíciós barlangászként elévülhetetlen érdemei vannak a Pádisi V5-ös zsomboly feltárásában. A közelmúltban feltérképezett 653m mély és 18 km hosszú zsomboly az Erdélyi-szigethegység (és ismereteink szerint egész Románia) legmélyebb barlangja és teljes feltárása még nem fejeződött be. - Az elmúlt években a V5 zsomboly feltárására irányuló kutatásból Kiss Péter alaposan kivette a részét. Megismerkedésünk óta a Pádisi barlangok szerelmese lett és rendszeresen visszajárt Pádisra. - mondta Zih József.

(a szerk.)