Roma gyerekek Barátkán

Beküldve: .

Szeptember 7-9. között a barátkai gyermektáborban üdült húsz szociálisan hátrányos helyzetű roma gyerek.

A Bihar megyében, Barátkán lezajlott hétvégi tábort Pető Csilla, városi tanácsos szervezte közösen a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalával (ASCO). A kis tanulókat szüleik, illetve 2 pedagógus kísérte el, Mălan Katalin és Semendi Ibolya személyében. A tanácsos asszony lapunk kérdésére elmondta: „A táborba azok a gyerekek mehettek el, akik egész évben lelkiismeretesen jártak iskolába és jó tanulmányi eredményekkel zárták az évet. Tehát ezt a kezdeményezést egyfajta jutalomtáborozásnak is nevezhetjük."

A szervezők változatos programokat készítettek elő a gyerekeknek, az apróságok különböző ügyességi játékokon, kirándulásokon, énektanuláson, angol órákon vehettek részt.

 

„A gyerekek között volt olyan is, akinek még soha nem volt lehetősége arra, hogy kiránduljon és az elmúlt hétvégén ismerkedett meg életében először a tábori körülményekkel, s ezen - életformával" - nyilatkozta a tanácsos asszony.

 

A kiránduláson III. és IV. osztályos, szociálisan hátrányos helyzetű roma kisdiákok vettek részt, akik ha ezután is jól tanulnak, akkor jövőre is elmehetnek, hiszen: „Ezt a kezdeményezést szeretnék meghonosítani, azért, hogy azok a gyerekek, akik a Ioan Slavici általános iskolába járnak, magyar tagozaton tanulnak és jó tanulmányi eredményeiket értek el, ezután minden évben részesülhessenek ebben a jutalomkirándulásban" - tudtuk meg Pető Csilla tanfelügyelőtől.

 

A kis diákok teljes ellátása és utaztatása 2500 RON-ba került, amit az ASCO és szponzorok segítségével fizettek ki.

Bokor Ágota