Lengyel mászót mentettek Pádison

Beküldve: .

Gyakorlat helyett élesben
 
A bihar- és arad megyei hegyimentőszolgálatok mintegy 30 tagja egy szokásos mentési gyakorlatra gyülekezett a Mézgedi barlangnál június 1.-én szombaton. A két szervezet többéves együttműködésének megfelelően június 1-2 között a barlangi mentés elméleti és gyakorlati próbájára készültek a kétnapos táborban. Ekkor még nem is sejtették, hogy aznap éjszaka élesben, extrém körülmények között kell valódi mentési akciót végrehajtaniuk.
 
porcika-mentes
 
 
Szombaton 18.30.kor egy lengyel barlangász értesítette a Glavoi-réti hegyimentő-bázis legénységét, hogy egyik társa a Porcika-zsombolyba zuhant.
Az 54 méter mély Porcika-zsomboly a Szkerisórai jégbarlang után Románia második legnagyobb jégbarlangja. Több, mint 30000 m3 jeget tartalmaz.
A lengyel barlangász majdnem a zsomboly aljáig leért, de az ott lévő függőleges jégfalon megcsúszott és mintegy 4 métert zuhant. A sérülthöz leérkező első hegyimentős valószínüsítette a combcsont, a könyök és a medencecsont törését és megtette az ilyenkor szokásos lépéseket a kihűlés megelőzésére.
Az első bejelentéssel szinte egyidőben érkezett a mentők diszpécserszolgálatához, egy másik – szintén lengyel csoport segélykérése. A kétségbe esett hangon, gyenge angolsággal beszélő hölgy szavaiból elsőre nem volt egyértelmű, hogy nem ugyanahhoz az esethez hívják a hegyimentőket. A rossz vétel és a nehézkes angol nyelvű kommunikáció miatt csak 2 óra után tisztázódott, hogy egy másik lengyel barlangászklub tagjairól van szó, akik az özönvíz-szerű eső miatt a Csodavár környékén eltévedtek. A hegyimentők egy csoportja ezután megtalálta és kivezette őket a katlanból.
Helyzetük beazonosítását nehezítette, hogy a mentőszolgálat monitorán csak a betelefonálóhoz legközelebbi átjátszóoszlop jelent meg, a hívó koordinátái nem. Ez a helyzet abban az esetben áll elő, ha az illető telefonján nincs aktiválva a rooming szolgáltatás.
Közben a Porcika zsombolynál zuhogó esőben 16 hegyimentős megkezdte a lengyel hegymászó kiemelését. A zsomboly mélysége és a sérült állapota miatt különleges kötélpálya kiépítésére volt szükség. Szerencsére a mézgedi táborban minden szükséges felszerelés a rendelkezésre állt.
A sérültet vasárnap hajnali 2.55-kor sikerült felszínre hozni. A csúszós, meredek ösvényről a közútig két óra alatt értek le. A hegyimentősök 4.55-kor adták át a lengyel sérültet a nagyváradi SMURD (gyorsmentők) orvosainak, akik a váradi megyei kórház sürgősségi osztályára szállították.
 
porcika-mentes2
 
 
Információ: Adrian Marin - sajtószóvivő
Bihar Megyei Barlangi- és Hegyimentőszolgálat