Életét vesztette egy magyarországi túrázó a Bohogyőnél

Beküldve: .

Szakadékba zuhant és életét vesztette egy magyarországi túrázó szeptember 22-én, vasárnap délután a Bihar-hegységben. Lucian Nistor, a bihari hegyimentőcsapat tagja elmondta, a magyar turista három társával kirándult a (Bohogyő) Nagy-Phaeton-vízesés környékén, feltételezhetően letért a jelzett útról, és mintegy 90 métert zuhant. A 33 éves fiatalembert holtan találták meg a vízesés aljánál.
A hegyimentőket a szerencsétlenül járt túrázó társai riasztották. A csapatot vasárnap este helikopter vitte a rendkívül nehezen megközelíthető vízesés környékére.
"Megtaláltuk a túrázót, megállapítottuk, hogy az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, vélhetően azonnal szörnyethalt. A holttestet a helyszínen kellett hagynunk, hogy az ügyészség is megvizsgálja az esetet" - mondta el Lucian Nistor. A SMURD, azaz a román speciális mentők helikopterével érték el azt a pontot, ahol a tragédia történt. A fiatalember holttestét csak órákkal később találták meg. Dr. Hadrian Borcea, a SMURD vezető orvosa szerint azonban hiába akadtak volna rá előbb, segíteni már nem tudtak volna rajta. Olyan magasról zuhant le, és olyan súlyosan összezúzta magát a sziklákon, hogy esélye sem volt a túlélésre.
Nistor elmondta, a csapat többi tagját a hegyimentők vezették vissza Biharfüredre, ahol az autójukat hagyták. Hozzátette, ők nem kerültek közvetlen veszélybe, de tekintettel arra, hogy egy rendkívül veszélyes útvonalon közelítették meg a vízesést, ők is kockázatot vállaltak. Az 1150 méter magasról induló, mintegy 80 méteres Nagy-Phaeton-vízesés a Bihar-hegység legmagasabb vízesése.
Hétfőn hozták le a Bihar-hegységből a vasárnap este szakadékba zuhant magyar turista holttestét. Az eddigi vizsgálatok szerint a társaival túrázó férfi tapasztalt volt, a balesetet az okozta, hogy letértek a jelzett, biztonságos útvonalról. A 33 éves fiatalember haladt elöl, és megcsúszott a vizes, sáros, sziklás terepen. Két társa mellette állt, a tragédia elkerülhetetlen volt: ha megpróbálják elkapni, ők is a mélybe zuhannak – magyarázta a szakértő.
Pintér István, a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat vezetője lapunknak elmondta, hogy a mentésen 17 hegyimentő dolgozott, körülbelül két és fél óra alatt értek el a vízesés aljától az autókig. "A baleset egyedüli oka, hogy a turisták elhagyták a jelzett utat és meggondolatlanul indulnak el különböző, a Net-ről levett útvonalak alapján. A Bihar-hegységben negyven szabványosított turistaút létezik, amelyeket kötelező lenne követni. Minden olyan túra, amelyet a turistajelzésen kívül esik, vezetőt és különböző engedélyeket igényel." - mondta a mentőszolgálat vezetője.
(A hivatalos túraútvonalak a lapunkon is megtalálhatóak, részletes leírással és térképpel a Turistautak menüpont alatt. A szerk.)