A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat közleménye

Beküldve: .

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat a 2014-2015-ös téli szezonban is fokozott és folyamatos járőrszolgálatot lát el a két bihar megyei – a biharfüredi és vértop-i - sípálya körzetében.
 
 
Sajnos a figyelmetlenség, a nem megfelelő felszerelés, öltözet és a környezeti viszonyok rossz felmérése az idei szezon elején is több - egyes esetekben - súlyos balesethez vezetett. A 2014 december 19 és 2015 január 4 közötti időszakban a Mentőszolgálat hegyimentőit 34 esetben riasztották. Az esetek közt ficamok és sajnos törések is szerepeltek. Egy turistacsapat Biharfüred térségében éjjel letért a jelzett útvonalról, ráadásul külön is váltak. Szerencsére a Mentőszolgálat járőrei idejében rájuk találtak és visszakísérték őket a biharfüredi szállásukra.
A sípályákon jelenleg csak 20-30 cm-es hótakaró van, emiatt a hó alatt lévő akadályok, gyökerek, kövek könnyen balesetet okozhatnak. A különösen hideg idő miatt (-15 C) hótakaró jelenleg nem elég konzisztens, a felszínét porhó borítja, ami szinte semmilyen tapadást nem biztosít. A sí-túrákra indulók figyelmét felhívjuk arra, hogy a kiemelten hideg idő mellett erős szélre is számítsanak és a pihenéshez, bivakoláshoz megfelelő sátrat, vízforralót és többlet élelmet vigyenek magukkal.
A motoros szánok és kvadok szerelmeseinek azt javasoljuk, hogy csak megfelelő felszerelésben (bukósisak, kesztyű, vastag öltözék) induljanak útnak és bizonyosodjanak meg a választott útvonal bejárhatóságáról.
 
Amennyiben balesetet szenvedtek vagy eltévedtek azonnal hívják a központi 112-es számot, vagy az országos hegyimentő szolgálat 0725-826668-as számát.
 
Lucian Nistor
Technikai igazgató
Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat