A bihari hegyimentők 2017-es beszámolója

Beküldve: .

A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat 2017-es beszámolójának fontosabb statisztikai adatai.

A Bihari hegyimentők 2017-ben a 203 balesetet szenvedett illetve eltéved turista mentésében vettek részt. A téli időszakban 76, a nyáriban pedig 53 alkalommal volt szükség a hegyimentők beavatkozására. A balesetek között a végtagtörések és ficamok valamint kisebb zúzódások, sérülések voltak jellemzőek. A balesetet szenvedők mentős (mentőautós vagy helikopteres) elszállítására 35 alkalommal volt szükség.
A mentés mellett a hegyimentők nagy hangsúlyt fektetnek a turistautak karbantartására valamint a turistatájékoztatásra is. A tavaly 166 kétnyelvű (román-magyar), QR kóddal ellátott táblát helyeztek ki többek között Pádis, Biharfüred, Vértop és Rév-Sonkolyos turistaútjain. Felújításra került a Bohogyő vízesés körútjának felső (láncos) szakasza. Új turitautakat építettek ki a Vértop-Tatárhegy illetve a Fekete-erdő vidékén, illetve felújították a Vaskohsziklás-Vértop, a Galbena és a Meleg-Szamos turistautak jelzéseit.
A rafting és kayaking iránt érdeklődők számára 27 térképes tájékoztató táblát helyeztek ki a Sebes-Körös és a Köves-Körös vizes sportok számára megfelelő szakaszain. 47 figyelmeztető táblát helyztek ki kiemelten veszélyesnek minősülő kilátóknál, lánccal szerelt útszakaszoknál valamint olyan barlangoknál, amelyek bejárásához speciális barlangászfelszerelés szükséges.
A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat az idén is jelen lesz valamennyi fontos hegyvidéki rendezvényen. A szolgálat munkatársait a 112 -es sürgősségi hívószámon érhetik el a bajba jutott turisták.