Az Erdélyi-szigethegység Természeti Parkban érvényes szabályozások

Beküldve: .

Az Erdélyi-szigethegység területe turisztikai, erdészeti és adminisztrációs szempontból több szervezethez, igazgatósághoz és helyi önkormányzathoz  tartozik. A szabályozások, törvények  betartását részben az Erdélyi-szigethegység Természeti Park igazgatósága felügyeli. Bár egyre több magyar nyelvű felirattal, tájékoztató táblával találkozhatunk az erdélyi-szigethegység turistaútjain a magyarországi turisták tájékoztatása a törvényeket illetően meglehetősen hiányos.  A legfontosabb kérdések tisztázása érdekében az Erdélyi Szigethegység Természeti Park Igazgatóságának  vezetője,  Alin Moş válaszolt kérdéseinkre.

Turisztikai együttműködés a bihari turizmusért

Beküldve: .

A Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Ügynökség és a békéscsabai Bihari Túrák Egyesület  együttműködési szerződést kötött július 26.-án Békéscsabán.A nagyváradi Ügynökség új kezdeményezésének célja a bihari turisztikai térség népszerűsítése, a magyarországi turisták naprakész tájékoztatása és a kétirányú információáramlás hatékonyságának növelése. A bihari Ügynökség új, magyar nyelvű kiadványokkal, modern információs technológiákkal, magyarországi kiállításokon, városnapokon való részvétellel és közvetlen kapcsolatok kialakításával arra törekszik, hogy minél több magyarországi egyesülethez és turistához eljussanak az aktuális bihar megyei turisztikai hírek, információk. A nagyváradi ügynökség ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet a bihar megyei turisztikai térségben rejlő új lehetőségek feltérképezésére és bemutatására.

Engedélyköteles vagy szabadon bejárható?

Beküldve: .

Válaszok – a hegyimentő szolgálat elnökétőlsalvamont logoAhogy az elmúlt évek során többször is, a közelmúltban ismét felmerült a kérdés: Milyen szabályok vonatkoznak az egyes túraútvonalakra az Erdélyi-szigethegységben? Aki járt már a térségben annak egyértelmű, hogy egyes túrautak nem mindenkinek ajánlottak, aki pedig kellő mászó-tapasztalattal és -technikával rendelkezik – egyéb információforrás híjján - nem tudhatja kihez is forduljon engedélyeztetésért, pedig szívesen jönne a térségbe.
Bár lapunkon is megtalálható a különböző túraútvonalak nehézségi foka, évszaktól függő bejárhatósága stb. az Erdélyi-szigethegységben érvényes jogszabályokról nemigen találunk a Net-en magyar nyelvű ismertetőt. A térségbe látogató turisták tájékoztatása érdekében az Erdélyi-szigethegységben jelenleg érvényben lévő szabályozásokról a legilletékesebbet, a Bihari Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat elnökét kérdeztük. Az alábbiakban Pintér Istvánnal készült interjúnkat olvashatják:
 
pinter- Milyen szabályok vonatkoznak az Erdélyi-szigethegységben való túrázásra, túraútvonalakra? Melyek azok az esetek, amikor engedélyt kell kérni a PARK-tól (PNAp) illetve a Mentőszolgálattól?
- A turistáknak szánt hivatalos, szabványosított, jelzett turistautak mindegyike nyitott és a bejárásuk nem igényel engedélyeztetést. Ugyanakkor ezekről letérni tilos és esetenként büntetendő is. Ha egy ilyen jelzetlen úton történik baleset, felvetődhet a mentési költségek térítésének a problémája, megjegyzem eddig még soha senkit sem „büntettünk így" anyagilag a mentések után.
- Mi a helyzet az ismert, vagy kevésbé ismert, kiépítetlen barlangokba tervezett túrákkal?
- A barlang-túrák és a kanyon-túrák (canyoning) speciális turizmusnak számítanak és engedélyhez kötöttek egyazon engedélyeztetési procedúra szerint. A törvény a kanyonokat ugyanúgy kezeli, mint a barlangokat – mert bár ezek felszíni, de mégis karszt képződmények – a karszt valamennyi jellegzetességével. A vezetőnek vagy barlangi túravezető végzettséggel kell rendelkeznie vagy TSA2 vizsgával. A résztvevőknek függőleges szakaszokat tartalmazó barlangok illetve kanyonok esetén TSA1-es vizsgával kell rendelkezniük ami igazolja, hogy önállóan és magabiztosan képesek mozogni a kötélen.

Turisztikai családi vállalkozás az Aranyos völgyében

Beküldve: .

Alina DanciuA felsőgirdai Danciu Panzió neve évtizedek óta fogalom az aranyos-völgyi turizmusban. A családi vállalkozásban 3 generáció dolgozik azon, hogy a turisták a hegyvidéki pihenést, kikapcsolódást maradéktalanul élvezhessék. A Danciu Panzió önellátó, agro-turizmusra rendezkedett be. Saját gazdaságukból biztosítják az itt készülő ételek alapanyagát. Szarvasmarhákat, szárnyasokat, sertéseket tartanak. Nem véltelen, hogy évek óta sikeresen vesznek részt budapesti és bukaresti kulináris- és turisztikai kiállításokon. A Danciu Panziót igazagató fiatal házaspár az elmúlt évben nagy beruházásba kezdett. A meglévő panzióhoz egy teljesen új épületszárnyat emeltek, amelyben 5 új szoba várja a vendégeket. Az 5 új szobából 3 kétágyas, 2 pedig 2 gyermekes családok számára kihúzható kanapéval rendelkezik, illetve pótággyal szerelhető fel.
A régi épületben lévő 20 férőhely a beruházás révén 14 hellyel gyarapodott. Ez a 34 férőhely, pótágyakkal akár 40 fősre is kibővíthető. Az új szobákból kettő a Garda Seaca patakra néző erkéllyel rendelkezik.