Engedélyköteles vagy szabadon bejárható?

Beküldve: .

Válaszok – a hegyimentő szolgálat elnökétőlsalvamont logo

Ahogy az elmúlt évek során többször is, a közelmúltban ismét felmerült a kérdés: Milyen szabályok vonatkoznak az egyes túraútvonalakra az Erdélyi-szigethegységben? Aki járt már a térségben annak egyértelmű, hogy egyes túrautak nem mindenkinek ajánlottak, aki pedig kellő mászó-tapasztalattal és -technikával rendelkezik – egyéb információforrás híjján - nem tudhatja kihez is forduljon engedélyeztetésért, pedig szívesen jönne a térségbe.
Bár lapunkon is megtalálható a különböző túraútvonalak nehézségi foka, évszaktól függő bejárhatósága stb. az Erdélyi-szigethegységben érvényes jogszabályokról nemigen találunk a Net-en magyar nyelvű ismertetőt. A térségbe látogató turisták tájékoztatása érdekében az Erdélyi-szigethegységben jelenleg érvényben lévő szabályozásokról a legilletékesebbet, a Bihari Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat elnökét kérdeztük. Az alábbiakban Pintér Istvánnal készült interjúnkat olvashatják:

pinter- Milyen szabályok vonatkoznak az Erdélyi-szigethegységben való túrázásra, túraútvonalakra? Melyek azok az esetek, amikor engedélyt kell kérni a PARK-tól (PNAp) illetve a Mentőszolgálattól?
- A turistáknak szánt hivatalos, szabványosított, jelzett turistautak mindegyike nyitott és a bejárásuk nem igényel engedélyeztetést. Ugyanakkor ezekről letérni tilos és esetenként büntetendő is. Ha egy ilyen jelzetlen úton történik baleset, felvetődhet a mentési költségek térítésének a problémája, megjegyzem eddig még soha senkit sem „büntettünk így" anyagilag a mentések után.
- Mi a helyzet az ismert, vagy kevésbé ismert, kiépítetlen barlangokba tervezett túrákkal?
- A barlang-túrák és a kanyon-túrák (canyoning) speciális turizmusnak számítanak és engedélyhez kötöttek egyazon engedélyeztetési procedúra szerint. A törvény a kanyonokat ugyanúgy kezeli, mint a barlangokat – mert bár ezek felszíni, de mégis karszt képződmények – a karszt valamennyi jellegzetességével. A vezetőnek vagy barlangi túravezető végzettséggel kell rendelkeznie vagy TSA2 vizsgával. A résztvevőknek függőleges szakaszokat tartalmazó barlangok illetve kanyonok esetén TSA1-es vizsgával kell rendelkezniük ami igazolja, hogy önállóan és magabiztosan képesek mozogni a kötélen.

Turisztikai családi vállalkozás az Aranyos völgyében

Beküldve: .

Alina DanciuA felsőgirdai Danciu Panzió neve évtizedek óta fogalom az aranyos-völgyi turizmusban. A családi vállalkozásban 3 generáció dolgozik azon, hogy a turisták a hegyvidéki pihenést, kikapcsolódást maradéktalanul élvezhessék. A Danciu Panzió önellátó, agro-turizmusra rendezkedett be. Saját gazdaságukból biztosítják az itt készülő ételek alapanyagát. Szarvasmarhákat, szárnyasokat, sertéseket tartanak. Nem véltelen, hogy évek óta sikeresen vesznek részt budapesti és bukaresti kulináris- és turisztikai kiállításokon. A Danciu Panziót igazagató fiatal házaspár az elmúlt évben nagy beruházásba kezdett. A meglévő panzióhoz egy teljesen új épületszárnyat emeltek, amelyben 5 új szoba várja a vendégeket. Az 5 új szobából 3 kétágyas, 2 pedig 2 gyermekes családok számára kihúzható kanapéval rendelkezik, illetve pótággyal szerelhető fel.
A régi épületben lévő 20 férőhely a beruházás révén 14 hellyel gyarapodott. Ez a 34 férőhely, pótágyakkal akár 40 fősre is kibővíthető. Az új szobákból kettő a Garda Seaca patakra néző erkéllyel rendelkezik.

LEADER akciócsoport Bihar megyében

Beküldve: .

Interjú Nagy Máté Andrással, a Bihar Megyei tanács Fejlesztési Igazgatóságának aligazgatójával

nmandrasAz elmúlt években több uniós és helyi gazdaság- és turizmus-fejlesztési projekt indult el Bihar megyében is. A helyi források mellett a megyei fejlesztésekben is jelentős szerepet játszanak az Uniós támogatások.
A Romániában is bevezetésre kerülő LEADER akciócsoportok révén a pályázati pénzek, támogatások elosztásában az eddiginél jelentősen hatékonyabb rendszer alakulhat ki. Néhány éve körvonalazódik egy sikeres összefogás Bihar megye és a környező megyék szervezetei, vállalkozásai, állami intézményei között, de a LEADER akciócsoportok bevezetése sem megy zökkenőmentesen. A Bihar Megyei tanács Fejlesztési Igazgatóságának aligazgatója Nagy Máté András a felmerülő nehézségek ellenére bennük látja a térségfejlesztés legkomolyabb lehetőségeit.

Román-magyar turisztikai programokban gondolkodom

Beküldve: .

Interjú Maria Tătar-ral, az ANTREC elnökével

mariatatar1
A romániai Vidéki-, Ökölógiai- és Kulturális Turizmus Országos Egyesülete (ANTREC) több mint 3000 vidék szálláshelyet számlál. A Bihar megyei ANTREC vezetője, Maria Tătar, a szervezet megalakulása óta fáradhatalanul dolgozott az ország nyugati megyéiben lévő szálláshelyek és általában a térség népszerűsítésén. Turisztikai alkalmazott- és vezető-képző iskolát tart fenn Nagyváradon és szigorú elvárásokat érvényesít a hozzá tartozó szálláshelyeken a szolgáltatások minőségét illetően. Munkáját elismerve a közelmúltban az ANTREC országos elnökévé választották.
A turisztikai szervezettel kapcsolatos elfoglaltságai miatt az utóbbi időben folyamatosan ingázik Nagyvárad és Bukarest között. Az egyik nagyváradi „hetében" találkoztunk és beszélgettünk a Bihar megyei turizmust érintő terveiről.