Hegyimentő-bázisok a bihari sípályákon

Beküldve: .

Bihar megyei turizmus (és, ami mögötte van)
Új vértop-i sípályaA Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálatnál részletes statisztikát vezetnek a túrabalesetekről, az eltévedt turisták felkutatásáról és a jellemzően téli sportokkal kapcsolatos balesetekről. Bár a bihari hegyekben még távolról sincs vége a téli szezonnak a balesetek száma nem csökkent, sőt... A forgalom-növekedés miatt ez a tendencia a következő években tovább emelkedhet. Pintér Istvánt, a szervezet elnökét az eddigi statisztikai adatokról és a Szolgálat továbbfejlesztésének terveiről kérdeztük.
 

- Így a téli turistaidény közepén túl, milyen baleseti statisztikai adatok jellemzik a 2007-2008-as téli időszakot?
- A 2006-os és a 2007-es év hasonló volt a balesetek számát illetően, ugyanakkor 2007-ben is rengeteg riasztásunk volt az eltévedt turisták miatt. Sokan még mindig nem kérnek információkat az általuk kiválasztott útvonal minőségéről, hosszáról, a szükséges felszerelésekről. Mivel az idén a Nagyvárad melletti Harangmezőn (Hidiselu de Sus) nem volt hó, megnövekedett a Vértop-i sípályára látogatók száma. A Fehér megyei Hegyimentőkkel felváltva vállalunk szolgálatot és hétvégenként felküldünk egy őrjáratot a gerincre is, mert elég sokan megpróbálják megmászni a Nagy-Bihart, és azokat, aki későn vagy nem megfelelő felszerelésben indulnak el, a Zengő-kőről visszafordítjuk.
- Hol lát még el szolgálatot a Bihari Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat?
- Tavasszal kezdődik a turistaidény a Révi-szorosban és az idén is tavasztól késő őszig jelen leszünk a menedékháznál. A Bihar Megyei Tanács megvásárolta a révi-szorosban, a Zichy-barlang mellett lévő menedékházat, és a Körösvidéki Múzeum fogja üzemeltetni. Ott is lesz egy saját helyisége a szolgálatunknak, és lesz egy orvosi szoba is az esetleges sebesülések ellátására. Az igényeknek megfelelően egyelőre csütörtöktől-vasárnapig teljesítünk ott szolgálatot. Természetesen fenn Pádison, a Glavoi-réten is állandó szolgálatot tartunk.
- Milyen eszközökkel, illetve stratégiával készül fel a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat az egyre növekvő turistaforgalomra?
- A legfontosabb célkitűzésünk, hogy egy pályázat révén két hegyimentő-bázist létesítsünk a két sípálya közelében. Az egyik Biharfüreden, a másik a Vértop-i sípályán lenne. A vértop-i kiszolgálná a jelenlegi mellett épülő új sípályát is. Azért tervezünk Biharfüredre is egy bázist, mert arra számítunk, hogy a közeljövőben az a pálya is látogatottabb lesz, másrészt a jó út miatt innen könnyű megközelíteni az Erdélyi-szigethegység központi részét.
A bázisok a Bihar Megyei Tanács tulajdonában lennének, de meghatározott céllal a barlangi- és hegyimentő Szolgálat folytatna bennük tevékenységet. A bázisokban lesz egy információs központ, egy orvosi szoba, raktárhelyiség, az emeleten pedig a hegyimentők szálláshelyét alakítanánk ki. Szerintem 2009-2010-re a megnövekedő turista-forgalom miatt teljesen át kell szervezni a hegyimentő szolgálat munkáját. Ki kell szélesíteni azokat az időszakokat, amikor szolgálatot látunk el az egyes frekventált helyeken. Például míg most felváltva látjuk el a szolgálatot Vértopon a Fehér megyei kollégákkal, ha az új pálya is megépül, állandó szolgálatot kell majd biztosítsunk ott. A közeljövőben indul Romániában egy mentős-képző tanfolyam, melynek keretében a SMURD-nál (gyorsmentő-szolgálat) és a tűzoltóságoknál dolgozókat fogják továbbképezni. Az egyik központ Nagyváradon lesz, melyet Hadrian Borcea, a SMURD orvosa vezet majd. Azt szeretnénk, ha a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat minél több tagja is részt venne ebben a képzésben. Vannak esetek, amikor nincs a közelben képesített orvos és egy ilyen felkészültség életet menthet.
- Hány tagja van jelenleg a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálatnak?
- 37 önkéntes tagunk van, akik szerződéses jogviszonyban állnak a Szolgálattal. Jelenleg négy alkalmazottunk van. A korábban említett bővítés miatt ezt a létszámot 8-10 főre kellene emelnünk. Amióta 2005-ben megegyeztünk a Bihar Megyei Tanáccsal a szervezetünk működtetésének feltételeiről, jelentősen megnövekedett a megyébe látogató turisták száma, és ezzel egyenes arányban a ránk háruló feladatok is megszaporodtak.
p.a.