ANTREC - a romániai vidéki turizmus szolgálatában

Beküldve: .

Interjú Maria Tǎtarral - a bihar megyei ANTREC elnökével
ANTREC A romániai vidéki szálláshelyek túlnyomó többsége az ANTREC-hez (Vidéki-, Ökölógiai- és Kulturális Turizmus Nemzeti Szervezete) mint érdek-képviseleti és felügyeleti szervhez tartozik. Az ernyőszervezet számon tartja a romániai szálláshelyek kínálatát és részt vesz a vidéki panziók, motelek minőségi fokát mutató margaréták odaítélésénél. Az ANTREC a nemzetközi EUROGÎTES-hez tartozik és a Franciaországban működő világszervezet egyik legaktívabb tagja. Az ANTREC nyugat-romániai regionális igazgatójával, Maria Tǎtarral a tagszervezet munkájáról, feladatairól beszélgettünk.


- Milyen céllal és mikor alapították az érdekvédelmi szervezetet?
- 1994-ben Maria és Marilena Stoian alapították egy kis panzió tulajdonosaiként, amely Bran településen taláható. A cél az volt, hogy az akkori szálláslehetőségek, főként a hotelek mellett szervezett és ellenőrízhető magán-szálláshelyek alakuljanak ki Romániában. Az ANTREC legális közeget biztosít a magán-szálláshelyeket üzemeltetőknek, a turisták számára pedig biztonságot és igényes ellátást szavatol az adott vidéki szálláshelyeken. Így létrejött egy adatbázis a romániai magán-szállásadókról, amelynek révén könnyen fel lehet venni a kapcsolatot a romániai szállásadókkal. Természetesen mindez nem volt előzmény nélküli, hiszen a kommunizmus idején is létezett a magán-szálláshely fogalma és rengeteg turista igénybe is vette, de szervezett formában és az egész országra kiterjedően csak 1994 után alakult ki a hálózat. Jelenleg Románia 42 megyéjéből 33-ban van tagszervezete az ANTREC-nek és több mint 8.000 panzió tartozik hozzánk. Marilena Stoian a nemzetközi szervezet, a Franciaországban működő EUROGÎTES alelnöke. A nemzetközi szervezet égisze alatt az ANTREC rendezte meg a Romániában valaha tartott legnagyobb Nemzetközi Turisztikai Konferenciát 2004-ben. 2006-ban minden tagszervezetünk megszerezte a jogi státuszt, tehát hivatalosan is bejegyzett szervezet lett, 2007-ben pedig területekre osztottuk fel a hozzánk tartozó térségeket az euro-régiók felosztásának megfelelően. Ez év március 7-9 között zajlik a szervezetünk közgyűlése, amin megválasztjuk az új elnökséget. Jelenleg Daragus Attila a bálványosi szervezetünk vezetője az ideiglenes elnökünk, én a bihar megyei szervezet elnöki posztja mellett ellátom a Nyugat- és Észak-Romániai Euro-régió vezetésének feladatait is. A felügyeletem alá tartoznak Bihar-, Kolozs-, Szatmár-, Szilágy-, Máramaros- és Beszterce Megye faluturizmusának panziói.
 
Hagyományok
 
- Milyen feltételeknek kell eleget tennie, annak a panziónak, amely az ANTREC tagjává akar válni?
- Bárki a tagunk lehet, aki engedéllyel, cégszerűen folytatja ezt a tevékenységet, aki az ANTREC által előírt minőségi színvonalat eléri és a turisztikai minisztérium valamelyik szálláshely-besorolásával rendelkezik.
- Milyen feltételek alapján ítélik oda Romániában a panzióknak a különböző besorolásokat?
- A turisztikai minisztérium által kijelölt szakember és az ANTREC megbízottja dönt a minősítésekről. A városokban levő hotelek az európai standardnak megfelelő csillagos besorolást, a vidéki szálláshelyek pedig margarétás megjelölést kapnak. Bihar megyében a jelenlegi legmagasabb besorolás a négy margarétás szálláshely. A különböző szempontok alapján a szobák száma az elsődleges mérce, ami a szálláshely panzió-, hotel-, motel- jellegét határozza meg. Ezután a szobák lakható felülete, a fürdőszobák száma, az étkezési lehetőségek megléte, a parkolóhelyek száma és a személyzet végzettségi foka a meghatározó. Például a három csillagos, illetve a három margarétás szálláshelyeken már kötelező a személyzet turisztikai irányú végzettsége.
Lovaszekér

- Ön szerint milyen arányban állnak a romániai szálláshelyek árai a szolgáltatások minőségével való összevetésben?
- Sajnos sokan a gyors meggazdagodás reményében indítanak panziót felkészültség nélkül és elképesztően magas árakat alkalmaznak. Ennek a csodálatos vidéknek ezek a panziók ártanak a legtöbbet. A szolgáltatások minősége nem éri el az árak által feltételezett színvonalat. Ez sajnos egész Romániában jellemző, a tengertparttól a hegyvidéki turizmusig. A vértop-i sípályánk távol áll a hasonló európai pályák hosszától és infrastruktúrájától, a környéken mégis európai szintű árakat alkalmaznak a panziók. Az tény, hogy a Vértop-hágó és a Lepus-i (Arieseni) vidék hihetetlen látnivalókat rejt, de a síturizmust ilyen szervezetlen és átgondolatlan árstratégiával biztosan nem lehet kialakítani. Ezt sajnálattal mondom, hiszen csak saját magunk alatt vágjuk a fát. Az átgondolt és stratégiailag szervezett turizmus kialakítása érdekében egy vendéglátó- és menedzser-képző, turisztikai intézmény-vezető iskolát hoztunk létre Nagyváradon, ami egyúttal a mentalitás megváltoztatásához is hozzá fog járulni.
Pásztai András