Marad-e a Barlangászati Múzeum Felsőgirdán?

Beküldve: .

Sfinx Barlangászklub, Felsőgirda
Cristian CiubotarescuA Vértop-i sípályától mindössze 10 kilométerre levő Felsőgirdán működik a Sfinx Barlangászklub. Ez az egyesület hozta létre Románia első Barlangászati Múzeumát az Ördöngös völgyében található Ionel kapuja (Poarta lui Ionele) barlangban, de oroszlánrészük volt abban is, hogy a Szkerisórai jégbarlang ma nyitva áll a nagyközönség előtt és speciális felszerelés nélkül látogatható. A felsőgirda-i Sfinx Barlangászklub tevékenységéről, eddigi eredményeiről Ciubotărescu Cristian elnök számolt be Internetes portálunknak.- Az Erdélyi-szigethegység egyik legérdekesebb vidékén tevékenykedik a Sfinx barlangászklub. Mikor alakult és mit kell tudnunk eddigi munkájukról?
- A Sfinx Barlangászklubot 1992-ben hívta életre egy maroknyi barlangász-csapat az Aranyos völgyében található Felsőgirda településen. Jogi státuszt 1994-ben kaptunk. Jelenleg 63 tagunk van. Ha jól tudom ez az egyetlen olyan barlangász klub az országban, amely nem nagyvárosban, hanem egy községben működik, épp egy karsztvidék kellős közepén. Tevékenységünk az Aranyos folyó felső szakaszán, illetve az Aranyostól a Pádis fennsíkig terjedő karsztvidéken zajlik.
  Aranyos völgye

- A Vértop-i sípályát Magyarországon is sokan ismerik, és sokan kizárólag emiatt jönnek az Aranyos völgyébe, pedig barlangászati szempontból európai mércével mérve is egyedülálló képződmények vannak ezen a vidéken. Milyen természeti látványosságokat ajánlana a turisták figyelmébe?

- 1995-ben készítettünk el egy felmérést a térségünkben található barlangokról, amiben felhasználtuk a korábban alakult klubok addig elért eredményeit és feljegyeztük a terület barlangjaira vonatkozó összes adatot. A kimutatásból kiderült, hogy több mint 300 barlang van a térségünkben. Persze minden olyan üreget, aminek a hossza nagyobb, mint hat méter és a bejáratának magassága nagyobb, mint a szélessége, barlangnak nevezünk, ugyanakkor nagyon sok, több szempontból is jelentős barlang található nálunk. A leghosszabb barlangok közül feltáró munkát végeztünk például a több mint 22 kilométeres Hodobanei barlangrendszerben vagy az 5210 méteres Zgurasti barlangban, amelyben Románia legnagyobb földalatti tava található. A víz alatt levő barlangok közül kutattuk a Tauz-i tó alatt található barlangot, ami a maga 87 méteres mélységével Románia legmélyebb szifon-tava, vagy a 75,6 méteres Dobrestilor forrást is. Ezek nagy része csak képzett barlangászoknak ajánlható, de egyre több kiépített barlangba vihetjük a turistákat.
- Az elmúlt évben felújították a Románia legnagyobb és legismertebb jégbarlangjához, a Szkerisórai jégkatlanhoz vezető autóutat is. Mit kell tudnia erről az egyedülálló természeti látványosságról annak, aki először jár itt?
- A Szkerisórai nem csak Románia legnagyobb, hanem a világ második legnagyobb jégtömbjével rendelkező barlangja is. Eddig felszíni mérésekkel és véletlenszerű fúrással határozták meg a katlanban található jégréteg vastagságát. Ennek alapján úgy tudtuk, hogy átlagosan 26 méteres a jégtömb. A tavaly érkezett hozzánk egy amerikai kutatócsoport, akik szonárral végeztek méréseket és a jelek 34 méterről verődtek vissza. A legmélyebb rétegekben találtak olyan pollenszemcséket, amik egy 2500 éve kihalt növényfajból származtak, de a barlang legrégebbi jégrétegének kora 3000 évre tehető. 1997-ben újították fel a barlangba vezető fém lépcsőket, mi pedig 2001-ben felszereltük a jégbarlangban a körbefutó, korláttal ellátott pallókat. Télen elég veszélyes vállalkozás leereszkedni a csúszós lépcsőkön a 46 méter mélyen nyíló barlangba, ezért csak nyáron ajánljuk a látogatását. A régi útvonalon, az Ördöngös-szoroson át 18 kilométert kell megtenni Felsőgirdától a jégbarlangig és ráadásul az út minősége rossz, de a másik irányban, a Száraz-girda felől valóban új út vezet fel és csak 9 kilométeres a táv. A bejáratnál jegyet kell váltani.
 
Szkerisórai jégbarlang

- A Sfinx klub hozta létre Románia első Barlangászati Múzeumát az Ördöngös völgyében található Ionel kapuja barlangban. Jelenleg nem látogatható...
- 1994-ben kezdtük el a barlang kiépítését, hogy látogathatóvá tegyük a nagyközönség számára. A Barlangászati Múzeumunk 2007-ben még látogatható volt, de nem tudjuk mi lesz a következő turistaszezonban. A Ionel kapuja az Erdélyi-szigethegységFelsőgirda is a nemzetközi turisztikai hálózat része Természetvédelmi Park védett barlangjai közé tartozik. Ebben az évben a park vezetése megállapodást kötött Felsőgirda Község Önkörmányzatával a barlang közös igazgatásáról. Mi levelet juttattunk el a természetvédelmi park vezetéséhez, amelyben kértük, hogy részt vehessünk ebben a munkában, az általunk felszerelt villamos-hálózat és lépcső-rendszer karbantartásában. Levelünkre még nem válaszoltak. A barlang most is látogatható, de ha úgy döntenek, kénytelenek leszünk megszüntetni a barlangászati kiállítást. Pedig nagyon érderkes tárlatról van szó, amelyben elsősorban fotók segítségével mutatjuk be a világ barlangászatának múltját és jelenét, a különböző barlangok leírását, feltárásuk történetét, rengeteg érdekes adattal szolgálva a látogatóknak. A csoportokat idegenvezető kalauzolja végig a barlangi tárlat képei közt. Ilyenformán maga a kiállítás nem kötődik közvetlenül a Ionel kapuja barlanghoz, az csak kiváló környezetet biztosít neki. Amennyiben teljesen kizárnak minket az ott folyó munkából, valószínűleg egy másik helyen hozzuk létre a kiállítást.
Pásztai András