Magyar-román találkozó Szegeden

Beküldve: .

Új partnerek - új lehetőségek - szellemitulajdon-védelmi együttműködés
Dr. Varga Gábor államtitkárA Magyar Szabadalmi Hivatal és a Román Találmányi és Védjegy Hivatal szakembereinek részvételével magyar-román találkozót tartottak június 11-12-én Szegeden. Az előadássorozat egyik fő témája az Európai Uniós támogatások közös lehívásának lehetősége volt. A Romániában befektetni kívánó magyarországi cégek számára létfontosságú védjegyeik bejegyeztetése a romániai szervezetnél. A szegedi találkozó kapcsán a romániai információs központokról és a két ország szakmai szervezeteinek együttműködéséről a bukaresti székhelyű Román Találmányi és Védjegy Hivatal elnöke dr. Varga Gábor államtitkár nyilatkozott hírportálunknak.

 - Hét évvel ezelőtt Nagyváradon egy baráti találkozás alkalmával elhatároztuk, hogy a Romániában már jól működő regionális információs központok munkáját összehangoljuk a Magyarországon épp akkor induló központok tevékenységével. Ez a kezdeményezés immár „iskoláskorba" ért. Ez idő alatt találkozókat szerveztünk Nagyváradon, Békéscsabán, Nagybányán, Hajdúszoboszlón, Debrecenben és Temesváron és most eljutottunk Szegedre.
 
Találkozó

- Milyen gyakorlati haszonnal jár a központok működése és hogyan tudják kamatoztatni egymás tapasztalatait a romániai és a magyarországi szakemberek?
- A romániai központjaink jelentős mértékben hozzájárultak az ipari jogvédelmi és általában a szellemi-tulajdon védelmével kapcsolatos ismeretek terjesztéséhez, megismertetéséhez. Magyarországon főként az egyetemi központokban jöttek létre hasonló központok és amióta a jogharmonizáció is megtörtént egyre nagyobb az igény arra, hogy egyeztessük munkánkat, eredményeinket, amire kiváló alkalom ez az évente megtartott találkozó. A baráti találkozó jellege mellett ez a fórum egy nagyon komoly szakmai megmérettetés is. A tavalyi román-magyar kormányülésen elfogadták, hogy a központjaink találkozója intézményesüljön, tehát minden évben megtartsák. Ezáltal bármilyen személyi változástól függetlenül továbbra is találkozni fognak a két ország szabadalmi és védjegy hivatalainak szakemberei és ezt jelentős szakmai sikerként könyvelem el.

- Azok a magyaroszági befektetők, akik most kívánják bejegyeztetni terméküket, védjegyüket mert eddig nem tették meg, vagy nem volt elég információjuk ehhez, milyen fórumokhoz fordulhatnak?
- Romániában a következő nagyvárosokban vannak központjaink: Nagyvárad, Nagybánya, Temesvár, Beszterce, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely és Brassó. Ezekhez a központokhoz bármikor lehet fordulni, náluk pontos, naprakész információkat kaphatnak a Romániába érkező magyarországi cégek. (elérhetőségek lent - a szerk.)
 

- Melyek a mostani, szegedi találkozó főbb kérdéskörei?
- Az Európai Uniós források új horizontot nyitnak mindkét ország előtt. Az EU-s szakbizottságok és az Alicante-i székhelyű közösségi védjegyet kiosztó uniós hivatal jelentős alapokat biztosíthatnak a munkánkhoz. A támogatások lehívása és hatékony felhasználása új kihívást jelent a számunkra - ezalatt mindkét országot értem. Ezek a tenderek azért is különösen fontosak, mert nagyon aktuálisak és a pályázatok elbírálásánál kiemelten értékelik, ha egy adott regionális projektre két ország együtt igényli a támogatást.
Pásztai András


1998 óta Romániában modernizálták és harmonizálták a védjegyekről és földrajzi árujelzőkről, a növényfajták oltalmáról szóló törvényeket; elfogadták a szabadalmi ügyvivőkről szóló új törvényt. A jogharmonizáció révén Magyarország és Románia együtt indulhat bármilyen EU-s projekt megszerzéséért.

A Romániában befektetni, céget alapítani kívánó magyar vállalkozók saját érdekükben jegyeztessék be védjegyüket a Román Találmányi és Védjegy Hivatalban.

 
További információk: http://www.osim.ro - (román és angol nyelven).
Cégalapítással-cégbejegyzéssel kapcsolatban magyar nyelvű tájékoztatás ügyfélszolgálatunk telefonszámán igényelhető: 0036/70-2095799