Dinoszauruszok és tündérrózsák

Beküldve: .

Természetvédelmi rezervátumok Biharországban
Több, mint 60 természetvédelmi terület és rezervátum található Bihar megyében (nagyrészt az Erdélyi-szigethegységben), melyek jelenleg különböző jogkörökkel rendelkező szervezetek gondnoksága alá tartoznak. Sorozat-indító cikkünkben a Körösvidéki Múzeum által felügyelt rezervátumokat mutatjuk be, kitérve az adott területeken található túracélpontok jelenlegi állapotára. Az első sorban tudományos jelentőségű, ugyanakkor turisztikai szempontból is kiemelkedő természetvédelmi területekről a Nagyváradon működő múzeum igazgatója, Aurel Chiriac nyilatkozott lapunknak.
A Körösvidéki Múzeum gondozásába öt különálló terület tartozik: a Pece-patak természeti rezervátum, a Körösrévi természetvédelmi rezervátum, és három paleontológiai rezervátum: a nagyvárad melletti Betfia karsztplatója, melynek tövében a Pece-patak ered, a Felsőlugasi rezervátum és a Királyerdő-hegységben található Cornet 204-es számú bauxitlencséje, ahonnan dinoszaurusz fosszíliák kerültek elő.

- A Pece-patak és a Püspökfürdő-i tó Európa egyetlen termálvizű ökoszisztémája számos turistát vonz. Sokáig nem a mi gondnokságunk alá tartozott, de a közelmúltban visszakaptuk, bekerítettük és időszakosan megtisztítjuk. A Nimphea Lotus Thermalis vagyis a Tündérrózsa regenerálódott, már nem áll fenn a kipusztulás veszélye. Még mindig vannak problémák a környező területek és telkek tulajdonosaival, akik nem értik meg, hogy egy természetvédelmi rezervátum közvetlen közelében bizonyos tevékenységek nem engedhetőek meg. Például a legeltetés sem. Az elmúlt hónapban egy ökomúzeumot alakítottunk itt ki a szabad ég alatt, amely a Pece-patak természeti rezervátummal együtt különleges természeti-kulturális egységet és turisztikai látványosságot képez. - mondta az igazgató.
A Körösrévi természetvédelmi rezervátum több, a turisták körében jólismert célpontot tartalmaz, mint például, a Révi-szoros , a révi Zichy-barlang és a Nagy Magyar barlang.

- A Nagy-Magyar barlangban egy időben látható volt a kiállítás, amit mi hoztunk létre, sőt a szakembereink a barlangász egyesület tagjaival közösen végeztek kutatásokat. Sajnos a barlang kezelésének jogával kapcsolatban vita alakult ki a Romániai Barlangászok Egyesülete és a Sonkolyosi Polgármesteri Hivatal között. Akkor elhoztuk a barlangból a tárlókat és megszűnt a kiállítás. Szeretnénk elnyerni a gondnokság jogát, és ezért pályázunk is, de ez elég hosszadalmas folyamat. A révi barlangot új elektromos hálózattal láttuk el és két éve újra átadtuk a közönségnek. Folyamatban van a több, mint száz éves menedékház felújítása és reményeink szerint egy-másfél év múlva azt is igénybe vehetik a turisták. A turistajelzéseket a hozzánk tartozó területeken Körös-réven felfestettük, de sajnos ott is előállt a visszaigényelt területek problémája. Korábban sok magánszemély kapott vissza területeket, erdőket, amelyek jelenleg az állam fennhatósága alá tartozó természetvédelmi rezervátumokban vannak. A legújabb törvények szerint ez már nem történhet meg. Az utakat most sem zárhatja le a terület tulajdonosa, hiszen minden út az állam tulajdonában van.
Másrészt a törvény értelmében minden tudományos lelet szintén az államot illeti meg és Bihar megye esetében a Körösvidéki Múzeumba kerül. Tudományos kutatásokat folytattunk a Nagy Magyar barlangban, a mézgedi barlangban, a sonkolyos melletti Lesiana közelében, ahonnan csodálatos bronz-kori leletek kerültek elő. Vannak meghatározott célpontok, ahol jelenleg is kutatásokat végzünk, de ha véletlenszerűen előkerül egy-egy lelet, munkatársaink természetesen kimennek a helyszínre. - zárta nyilatkozatát Aurel Chiriac múzeumigazgató.
P.A.