100 hektáros ipari parkba várják a befektetőket

Beküldve: .

Bihar megye - Gazdaság
Constantin BadeaConstantin Badea a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető elnöke a megyében folyó beruházásokról, aktuális trendekről nyilatkozott lapunknak. Cikksorozatunkban arra keressük a választ, hogy a kis- és középvállalkozások illetve az állami intézmények szintjén a megyében hogyan formálódnak a román-magyar kapcsolatok és az európai unió új piacának kialakulása milyen hatással lesz a térség gazdasági- és ezáltal turisztikai fejlődésére.

- Melyek a legfontosabb gazdasági beruházások, projektek jelenleg Bihar megyében?
- Az aktuális Bihar megyei projektek közül a legfontosabb, már folyamatban lévő beruházások közé tartozik a megyei és országos főutak felújítása, modernizálása. A másik igen fontos beruházás az infrastruktúra teljes kiépítése, ami jelen esetben azt jelenti, hogy valamennyi faluban legyen teljes vízhálózat és kanalizálás. Ami Nagyváradot illeti, a várost körülvevő négysávos körgyűrű befejezésén dolgozunk. A távolabbi tervek közül megemlíteném a megyeközpont mellett egy 100 hektáros ipari park létesítését, valamint a Nagyváradi repülőtér teljes felújítását és modernizálását megelőző piackutatás és környezettanulmány elkészítését.

- A gazdaság mely területei vonzzák a legtöbb külföldi befektetőt?
- Sajnálattal kell közölnöm, hogy a termelés területén igen kevés a külföldi befektető. 2008-ban, még év elején került felavatásra a Hanil Electronics csarnoka Palotán, ahol Samsung LCD monitorokat gyártanak. A legtöbb külföldi befektető a kereskedelemben van jelen. Több hypermarket is megnyitotta kapuit az idén, mint például a - CARREFOUR és a MEDIA GALAXY - melyek összeépültek a Lotus Centerrel, és magát a LOTUS plázát is modernizálták. Az OBI is az idén nyitott, és december elején fog megnyílni a BRICOSTORE és a második REÁL hypermarket, december közepén pedig az olasz TIAGO MALL is kitárja kapuit.

- Sok magyarországi vállalkozó fektet be Romániában, itt alapítanak céget vagy átköltöztetik a székhelyüket.
- A Romániában befektető magyarországi cégeket a kedvezőbb adózási feltételek vonzották ide és az, hogy Romániában pillanatnyilag alacsonyabbak a bérek, mint Magyarországon.

- A befektetések szempontjából milyen heylet foglal el Bihar megye a többi megyéhez viszonyítva? Milyen adottságai vannak Bihar megyének, amelyek vonzzák a külföldi tőkét vagy milyen módszerekkel próbálják idecsalogatni a külföldi befektetőket?
- Sajnos az utóbbi időben nem voltak nagy befektetések a termelés területén, a szomszédos megyék közül mi állunk az utolsó helyen. Reméljük, hogy a közeljövőben változtatni tudunk ezen a helyzeten annak ellenére, hogy a gazdasági válság jelei nálunk is mutatkoznak, a 100 hektáros ipari park létrehozásával és az infrastruktúra felújításával reményeink szerint több befektetőt sikerül ide vonzani.

- Meddig képes tartani ezt a fejlődési ritmust a román gazdaság?
- 2009-ben feltételezhetően 40%-kal fog csökkeni a gazdasági fejlődés üteme 2008-hoz képest, aminek legfőbb oka a világban kialakuló gazdasági és pénzügyi válság. Ez leginkább a gazdaság olyan területeit érinti, mint az építkezések, az autógyártás, a kohászat és egyéb termelési ágazatok.

- Bihar és Hajdú-Bihar megyék között már régóta fennáll egy sikeres gazdasági együttműködés . Melyek azok a közös projektek és jövőbeli tervek, amiken együtt dolgozik a két megye?
- A két megye között valóban sikeres gazdasági együttműködés létezik már évek óta, de meg kell említenem, hogy a gazdasági kapcsolatokon kívül olyan területeken is együttműködünk, mint a kultúra, a közigazgatás és az oktatás.
Több olyan közös projekten is dolgozunk, mint a turizmus fejlesztése, közös kiállítások és vásárok szervezése, a KKV-k (Kis- és Középvállalkozások) fejlesztése és támogatása, közös mezőgazdasági beruházások, egy ipari park és egy kiállítási központ létrehozása, valamint a vállalkozói kultúra fejlesztésére irányuló programok.
Kérdezett: Pásztai András