Több tízmillió eurós turizmus-fejlesztési beruházások

Beküldve: .

Villáminterjú Radu Ţîrle-vel, a Bihar Megyei Tanács elnökével

radutirleBihar megye turisztikai szempontból Románia legfontosabb megyéi közé tartozik, a Magyarországról érkező turisták számára pedig karnyújtásnyi közelségben van. Az elmúlt években több jelentős turisztikai beruházás indult el a határmenti megyében a Bihar Megyei Tanács támogatásával, ami arról tanúskodik, hogy a megye önkormányzata kiemelt szerepet szán a turizmusnak a térség jövőjében. Több átfogó turisztikai-térségfejlesztési projekt, amiről évek óta beszéltek, most érkezett el a megvalósítás fázisába.
Radu Ţîrle, a Bihar Megyei Tanács elnöke a turizmushoz kapcsolódó beruházásokról, a közeljövőben megvalósítandó legfontosabb tervekről nyilatkozott a padisinfo.hu-nak.
(Bihar megye első emberének nyilatkozatát a Bővebben gombra kattintva olvashatják.)Bihar megyében jelenleg az utak állapotának javítása, a vízellátás és a kanalizálás mellett a turizmus fejlesztése a kiemelten fontos projektek között szerepel. Bihar megye különösen sokoldalú turisztikai adottságokkal rendelkezik, de az ezekben rejlő lehetőségek sajnos még nincsenek megfelelően kiaknázva. Éppen ezért az utóbbi években elkezdtünk egy olyan turisztikai fejlesztési terven dolgozni, amiben több nagy beruházás szerepel. Ilyen például egy új sípálya építése Vértop és Arieseni vidékén, még Bihar megye területén. Ebben a beruházásban a Bihar Megyei Tanács partnerként vesz részt. Jelenleg is zajlanak a munkálatok és reményeink szerint a téli sportok szerelmesei a jövő szezonban már használatba vehetik ezt a sípályát.
Bihar megye dél-nyugati része szintén óriási turisztikai potenciállal bír. Itt legfontosabb feladatunk a Kisszedres - Vasaskőfalva - Pádis menedékház megyei út felújítása, hiszen ezen az úton lehet eljutni a Pádisi karsztfennsíkra, ami Bihar megye egyik legvonzóbb turisztikai célpontjának számít. Ez a hatalmas, több mint 20 millió eurós beruházás már szintén folyamatban van. Jelentősen megkönnyíti majd az eddig igen nehézkes feljutást Pádisra.
Másik célunk, hogy kiépítsük a megfelelő turisztikai infrastruktúrát azokon a településeken, amelyek közelében barlangok találhatók. Ugyanis a felszíni látványosságok mellett Bihar megyében nagyon sok, csodálatos cseppkőbarlang található, ami szintén hatalmas és egyedi vonzerőt jelent. Ezzel kapcsolatban több projektet készítettünk, melyek között határon átívelő programok és saját finanszírozású tervek egyaránt szerepelnek.
Ami Nagyvárad városát illeti, kiemelten fontos turisztikai beruházás a nagyváradi vár felújítása. Bihar megyében számos polgármesteri hivatallal együttműködve ki szeretnénk építeni egy olyan turisztikai hálózatot, ami egyrészt teljes körű információ szolgáltatást biztosít, másrészt megfelelő minőségű szállásokat tud kínálni megyénk területén az ide érkező turisták számára.
Nem szabad megfeledkeznünk a megyénkben található rengeteg termálvizű forrásról sem, hiszen a fürdők, a wellness strandok is nagy számban vonzzák a turistákat. Most körvonalazódik egy óriási beruházás a Félix fürdő és a Május 1 fürdő környékén: egy aquapark létrehozása, ami szintén a prioritások között szerepel a turisztikai projektünkben.
Ezen kívül nyitottak vagyunk minden olyan projektre, ami a turisztikai szolgáltatások minőségén hivatott javítani és aminek a segítségével minél több turistát tudunk megyénkbe csábítani.
A fent említett beruházások a legfontosabbak a közeljövőben, de reméljük, hogy később tovább bővíthetjük a megvalósításra váró tervek listáját egyéb beruházásokkal is. Ezért részt vettünk és veszünk ezután is a különféle turisztikai vásárokon, kiállításokon - legutóbb Debrecenben- sőt, mi magunk is szerveztünk hasonlót Váradon a hazai turisztikai ügynökségek számára. A legfontosabb és legsürgősebb feladatunk Bihar megye infrastruktúrája, hogy európai minőségű utakon lehessen eljutni ezekhez a csodálatos turisztikai célpontokhoz.
Lejegyezte: Pásztai András