Román-magyar turisztikai programokban gondolkodom

Beküldve: .

Interjú Maria Tătar-ral, az ANTREC elnökével

mariatatar1
A romániai Vidéki-, Ökölógiai- és Kulturális Turizmus Országos Egyesülete (ANTREC) több mint 3000 vidék szálláshelyet számlál. A Bihar megyei ANTREC vezetője, Maria Tătar, a szervezet megalakulása óta fáradhatalanul dolgozott az ország nyugati megyéiben lévő szálláshelyek és általában a térség népszerűsítésén. Turisztikai alkalmazott- és vezető-képző iskolát tart fenn Nagyváradon és szigorú elvárásokat érvényesít a hozzá tartozó szálláshelyeken a szolgáltatások minőségét illetően. Munkáját elismerve a közelmúltban az ANTREC országos elnökévé választották.
A turisztikai szervezettel kapcsolatos elfoglaltságai miatt az utóbbi időben folyamatosan ingázik Nagyvárad és Bukarest között. Az egyik nagyváradi „hetében" találkoztunk és beszélgettünk a Bihar megyei turizmust érintő terveiről.

- Azoknak, akik még nem ismerik az ANTREC-et, kérem mutassa be a szervezetet...
- Az ANTREC egy országos nonprofit szervezet (egyesület), amely 1994-ben jött létre. Az ANTREC bölcsője - ha fogalmazhatunk így - Bran településen található, onnan indult a kis fenyő (a logó) ott jött létre az első romániai falusi turizmussal foglalkozó egyesület. 15 év alatt - évről évre fejlődve - ma már elmondhatjuk, hogy 2010 -ben már 34 tagszervezete van országszerte. Ha megyénként nézzük, Románia 42 megyéjéből csak 8 megyében nincs még kirendeltségünk. Természetesen az ANTREC egyik fő feladatának tekinti az országos lefedettséget, és keresi a megoldást, hogy ezt a 8 megyét is bevonja a hálózatba. Az ANTREC-hez országosan több mint 3000 panzió tartozik - amelyek a szervezetnek köszönhetően folyamatosan fejlődnek, hiszen támogatásokat vehetnek igénybe. Komoly előrelépést jelentett az a tény, hogy igénybe tudtuk venni a Sapard és más típusú támogatásokat.

- Miről szól a szervezet mindennapi munkája, illetve hogyan tudnak segíteni az ANTREC-hez tartozó szállásadóknak?
- Az egyesület fő tevékenységi köréhez tartozik a vidéki panziók népszerűsítése, a nemzeti és nemzetközi turisztikai vásárokon való részvétel. A szálláshelyek reklámozására egy szakmai újságot is indítottunk, amely a „Vidéki vakáció" nevet kapta. Ebben a különleges ajánlatokat szeretnénk a nyilvánosság elé tárni. Épp most is van egy aktuális ajánlatunk: 5 éjszaka egy 2 margarétás panzióban mindössze 150 lejért , azaz körülbelül 40 euroért tölthet el egy személy 5 éjszakát egy 2 margarétás panzióban.... A 3, 4 vagy 5 margarétás panzióinkban ugyanez az ajánlat 195 lejért kapható meg, azaz körülbelül 50 euroért.... . Azok a turisták, aki megvesznek egy ilyen csomagot, vasárnaptól péntekig maradhatnak a kiválasztott panzióban épp azért, hogy hétvégére felszabaduljon a szállás, hiszen ilyenkor több az alkalmi vendég. Ebbe természetesen minden panzió vezetőségének is van beleszólása, hiszen ha nekik megfelel, a hét bármely napján fogadhat olyan vendégeket, akik előfizettek erre a csomagra - ez csakis a vezetőség döntésén múlik. Sőt, olyan panzióink is vannak, amelyek ebbe az árba még egy hagyományos reggelit is beszámítanak a turistáknak, amiben van házi kenyér, tej, vaj, méz, túró, szalonna, hagyma... tehát egy hagyományos vidéki reggeli. Ehhez hasonló programokat mi kétszer szervezünk évente: tavasszal és ősszel, tehát a fő turisztikai szezonon kívül - és ez már a 15 év, hogy működik ez a program.

- Milyen tervei vannak a szervezet országos vezetőjeként?
- Körülbelül két hónapja vettem át az ANTREC egyesület országos irányítását, de ez nem akadályoz meg abban, hogy továbbra is egy átfogó, az egyesület fejlődését szem előtt tartó 2 éves ciklusra tervezzek, sőt, további tagokkal szeretném bővíteni a sorainkat. Újabb programokat szeretnénk megalkotni megyei, regionális vagy akár országos szinten, és tervezem a határon átívelő programokban való részvételt is.

- Az országos elnöki tisztség az is jelenti, hogy kevesebb ideje jut majd a Bihar megyei turizmusra?
- Mivel itt születtem és tisztelem a hagyományainkat, semmiképp sem fogom elhanyagolni a Bihar megyei turizmust. Sőt, mivel itt húzódik mellettünk a román-magyar határ, az első gondolatom az volt, hogy jó volna létrehozni magyar-román közös programokat, Bihar megye közvetlenül szomszédos Hajdú-Biharral és ugyanígy Szatmár és Arad megye is a határ túloldalán lévő megyékkel. Nyugat-romániával kapcsolatban közös, román-magyar turisztikai programokban gondolkodom. Ezek határon átívelő eurorégiós projektek lesznek, amelyek több megyét ölelnek fel Romániából és Magyarországról is. Nagyon sok ötlet vár megvalósításra, de a legfontosabb dolgunk, hogy megtaláljuk a partnereket ezekhez a projektekhez, akiknek ugyanúgy szívügyük lesz az együttműködés és a közös programok megvalósítása, amihez természetesen a magyar partnerektől is várunk ötleteket.

- Milyen feltételekre van szükség a lehetőségek kiaknázásához?
- Elengedhetetlennek tartom a programok megvalósításához a megfelelő személyzeti központok megalakítását a határ mindkét oldalán, hogy megfelelően képzett személyzettel tudjuk fogadni a vendégeket. Igen fontos még a kiegészítő tevékenységek megszervezése is: gondolok itt a panziók mellet kis farmok kialakítására, ahol például lovagolni lehet, vagy a fürdőturizmus fejlesztésére is, hiszen mindkét régióban vannak strandok, termálfürdők. A természet eme csodálatos ajándékából bőségesen jutott a vidékeinkre.

- Az ellentétek pedig kiegészíthetik egymást, gondolok itt a hegyvidék-alföld kontrasztra...
- Természetesen kihasználhatnánk egymás eltérő természeti adottságait. Hozhatnánk például a mi hegyvidékünkre turistákat Magyarországról, mert náluk nincsenek hegyek, és ebben Bihar megye bővelkedik. Első sorban a pádisi karsztfennsíkra gondolok, mint az egyik legfontosabb hegyvidéki túracélpontra. De rengeteg kiaknázatlan lehetőségünk van, akár közös fesztiválokat is szervezhetnénk... Érdekes lehetne egy hagyományőrző fesztivál: például hogyan őrzik a hagyományaikat a romániai magyarok és hogyan ápolják a hagyományaikat a magyarországi magyarok. Lehetne népdal és néptánc fesztivált szervezni egy időben a határ mindkét oldalán.
Érdekes lehet a gasztronómiai fesztiválok és vásárok megszervezése is, ahová kölcsönösen meghívjuk a másik felet. Szerintem nagyon szép lenne megvalósítani ezeket az ötleteket és hasznosak is lennének mindkét fél számára.
Nagyon sok lehetőséget rejt a turizmus népszerűsítése: weboldalakat és kiadványokat hozhatnánk létre, szórólapokat, vagy akár kétnyelvű füzeteket is kiadhatnánk a határ mindkét oldalán lévő turisztikai látványosságokról... Rengeteg lehetőség kínálkozik, csak győzzük őket megvalósítani.
Kérdezett: Pásztai András
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.