Engedélyköteles vagy szabadon bejárható?

Beküldve: .

Válaszok – a hegyimentő szolgálat elnökétőlsalvamont logoAhogy az elmúlt évek során többször is, a közelmúltban ismét felmerült a kérdés: Milyen szabályok vonatkoznak az egyes túraútvonalakra az Erdélyi-szigethegységben? Aki járt már a térségben annak egyértelmű, hogy egyes túrautak nem mindenkinek ajánlottak, aki pedig kellő mászó-tapasztalattal és -technikával rendelkezik – egyéb információforrás híjján - nem tudhatja kihez is forduljon engedélyeztetésért, pedig szívesen jönne a térségbe.
Bár lapunkon is megtalálható a különböző túraútvonalak nehézségi foka, évszaktól függő bejárhatósága stb. az Erdélyi-szigethegységben érvényes jogszabályokról nemigen találunk a Net-en magyar nyelvű ismertetőt. A térségbe látogató turisták tájékoztatása érdekében az Erdélyi-szigethegységben jelenleg érvényben lévő szabályozásokról a legilletékesebbet, a Bihari Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat elnökét kérdeztük. Az alábbiakban Pintér Istvánnal készült interjúnkat olvashatják:
 
pinter- Milyen szabályok vonatkoznak az Erdélyi-szigethegységben való túrázásra, túraútvonalakra? Melyek azok az esetek, amikor engedélyt kell kérni a PARK-tól (PNAp) illetve a Mentőszolgálattól?
- A turistáknak szánt hivatalos, szabványosított, jelzett turistautak mindegyike nyitott és a bejárásuk nem igényel engedélyeztetést. Ugyanakkor ezekről letérni tilos és esetenként büntetendő is. Ha egy ilyen jelzetlen úton történik baleset, felvetődhet a mentési költségek térítésének a problémája, megjegyzem eddig még soha senkit sem „büntettünk így" anyagilag a mentések után.
- Mi a helyzet az ismert, vagy kevésbé ismert, kiépítetlen barlangokba tervezett túrákkal?
- A barlang-túrák és a kanyon-túrák (canyoning) speciális turizmusnak számítanak és engedélyhez kötöttek egyazon engedélyeztetési procedúra szerint. A törvény a kanyonokat ugyanúgy kezeli, mint a barlangokat – mert bár ezek felszíni, de mégis karszt képződmények – a karszt valamennyi jellegzetességével. A vezetőnek vagy barlangi túravezető végzettséggel kell rendelkeznie vagy TSA2 vizsgával. A résztvevőknek függőleges szakaszokat tartalmazó barlangok illetve kanyonok esetén TSA1-es vizsgával kell rendelkezniük ami igazolja, hogy önállóan és magabiztosan képesek mozogni a kötélen.
- Csapatos túrák esetében - gondolom - még szigorúbbak a szabályok...
- Ugyanúgy engedélyhez kötöttek a tömegrendezvények, versenyek, táborok, team buildingek. Ez esetben a Park a környezetvédelmi, a Mentőszolgálat pedig a biztonsági szempontokat veszi figyelembe. Ezekben az esetekben igazolniuk kell a szervezőknek, hogy megvannak a szükséges ismereteik ahhoz, hogy biztonságos körülmények között tudják lebonyolítani az eseményt a résztvevők számára. Ezért az asszisztenciát biztosító személyzetnek rendelkeznie kell legalább a következő végzettségek egyikével: hegyivezető, hegyimentő, barlangimentő, barlangi vezető, TSA2 vizsga.
- Térjünk vissza a kanyon-túrákra. Mit is jelent ez pontosan?
- Ami a kanyonokat illeti a Fórumban egy kisebb félreértéssel találkoztam, ami a Galbenát és a Bohogyő vízesést illeti. Mind a két jelzett túraút elég sportos és tehnikás túra. De ami a kanyoningot illeti az útvonal nem egyezik meg a jelzett, szabványosított túraútvonallal. Természetesen mindkét jelzett útvonalon engedélyeztetés nélkül lehet túrázni, mi nem tiltjuk vagy szorítjuk vissza a "tömegeket" legfeljebb ajánljuk, hogy mérjék fel az erőviszonyokat amikor ezekre a túrautakra vállalkoznak. Semmiképp sem teszünk olyan lépéseket, ami a turizmus csökkenését okozhatná. Sőt, itt jegyezném meg, hogy tavaly újrajeleztük a Bohogyő körutat, az idén pedig a Galbena illetve Csodavár körutakat. Ezekkel ellentétben viszont a kanyon-útvonal teljesen mást jelent – például a Galbenában - kimondottan a víz mentén halad, speciális ismereteket és nem utolsó sorban tervezést igényel. A Bohogyő esetében van egy technikás változat, ami a vízesés vonalát követi kötéltehnika segítségével. Ezek az útvonalak ismét csak speciális túraútvonalnak számítanak, engedélykötelesek, és a végigjárásukhoz nem elég, hogy biztosan lépjünk és ne szédüljünk.
- A hegyi- és barlangimentő szolgálatnak milyenek az idei statisztikái így az év felénél járva?
- Az idén úgy néz ki több esetünk lesz, mint bármikor az elmúlt években, de remélem, hogy az ilyen és ehhez hasonló beszélgetések és információcserék segítenek majd abban, hogy ez az esetszám idővel csökkenő tendenciát mutasson ismét.


PA

Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat
SJ SALVAMONT-SALVASPEO BIHOR
www.salvamontbihor.ro