Az Erdélyi-szigethegység Természeti Parkban érvényes szabályozások

Beküldve: .

Az Erdélyi-szigethegység területe turisztikai, erdészeti és adminisztrációs szempontból több szervezethez, igazgatósághoz és helyi önkormányzathoz  tartozik. A szabályozások, törvények  betartását részben az Erdélyi-szigethegység Természeti Park igazgatósága felügyeli. Bár egyre több magyar nyelvű felirattal, tájékoztató táblával találkozhatunk az erdélyi-szigethegység turistaútjain a magyarországi turisták tájékoztatása a törvényeket illetően meglehetősen hiányos.  A legfontosabb kérdések tisztázása érdekében az Erdélyi Szigethegység Természeti Park Igazgatóságának  vezetője,  Alin Moş válaszolt kérdéseinkre.


-    Az Erdélyi Szigethegység Természeti Park Igazgatósága milyen feladat- és hatáskörökkel rendelkezik?
-    Az Erdélyi Szigethegység Természeti Park Igazgatóságának feladata első sorban a térség turisztikai bemutatása,  mi üzemeltetjük a Park területén működő turisztikai információs irodáinkat, illetve feladatkörünkbe tartozik még a Természeti Park területén lévő 4 barlang adminisztrálása, valamint fejlesztési tervek kidolgozása. Ugyanakkor a tulajdoni viszonyok tisztázatlansága miatt a kezünk sok esetben meg van kötve.


-    Felmerült, hogy egyes utakra tilos a behajtás autóval, ugyanakkor erről nincsednek megfelelően tájékoztatva a turisták.
-    A törvényeket nem mi hozzuk és nem célunk a büntetés. Az Erdélyi-szigethegység útjaira is az általános törvények és jogszabályok érvényesek, amelyeket a park munkatársai a csendőrökkel és rendőrökkel együtt ellenőríznek.  Az Igazgatóságunk pádisi irodájához vezető úton (a pádis-varasó réti kereszteződéstől) tilos a megállás, parkolás. Kizárólag a célirányos forgalom megengedett, vagyis az irodánkig el lehet jönni. Sajnos a turisták egy része parkolónak használta ezt a szakaszt.  Ebben az  esetben mi büntethetünk. A Park területén sokkal több út van, mint az ország hasonló természeti parkjaiban. Van 2 országutunk, van megyei és kommunális utunk illetve vannak erdészeti utak, amelyek településeket kötnek össze. Ezeket bárki szabadon használhatja, ugyanakkor vannak olyan erdészeti utak, amelyek a turisták számára nem használhatóak. Általában elmondható, hogy az erdészeti utakon tilos megállni, az erdészeti utak melletti területek pedig magántulajdonban vannak, ott a tulajdonosok tilthatják meg a parkolást.-    A varasó réti út esetében mi a helyzet? Ott nincs kint olyan tiltó tábla, mint az Igazgatóság információs központja felé. A Varasó réten található egy menedékház és sokan mennek be erre az útra az Aragyásza-barlang és a Meleg-szamos körútjának meglátogatásához is.
-    A Varasó rét felé vezető  útra hivatalosan tilos behajtani a pádisi aszfaltos úttól. Ki is volt téve a tiltó tábla, de sajnos többször letörték. Megpróbáltuk sorompóval vagy behajtani tilos táblával megoldani ezt a problémát, de az sem működött, mivel az ilyen utak mellett sok magánterület, legelő található és a tulajdonosoknak nem tilthatjuk meg a behajtást. Valóban az a szokás, hogy az Meleg-szamos-körút bejáratához a turisták is el szoktak menni autóval, viszont az utóbbi időben olyan sok autó parkolt ezen a szakaszon, hogy az már akadályozta  a helyiek bejutását a saját területükre és, ami még fontosabb a rendőrség, tűzoltók és mentők közlekedését. Az Erdélyi-szigethegységben nincsenek hivatalos parkolók. Parkolni csak a panziók mellett kialakított helyeken lehet. A turistáknak azt javasoljuk, hogy hagyják az autókat a panzióknál és a túraúton gyalog közelítsék meg a látványosságokat. Például, az Aragyásza barlanghoz és a Meleg-szamos körúthoz Pádistól az erdészeti úton át vezet a turistaút is. Nem érdemes autóval menni.  Együttműködési szerződéseket kötünk több turisztikai szervezettel, hogy a turisták igényeit felmérjük és annak megfelelően alakítsuk ki a turisztikai térség szolgáltatásait. Felmerült például, hogy igény volna a tömegközlekedés kialakítására, hiszen nem mindenki jön saját autóval. Jelenleg a Park területén nincs tömegközlekedési lehetőség. Csak Kisszedres településig lehet eljutni autóbusszal Nagyvárad vagy Déva irányából, ezen változtatni szeretnénk.

-    A Pádis fennsíkot sokan a Glavoi-réttel azonosítják. Ugyanakkor a Glavoion lévő kempingben nincsenek megfelelő feltételek, nincs  vizesblokk, wc, az ott uralkodó állapotokat a vadkemping  kifejezés jellemzi a legjobban...
-    Valóban. Az a probléma, hogy Glavoi területe adminisztrációs szempontból nem a román állam kezében van. A tulajdonosa egy helyi önkormányzat, ők döntenek a területről, a szolgáltatásokról, a felügyeletről. Jelenleg emiatt nem lehet egységesen büntetni a szemét miatt és hiányzik a vendéglátó egységek felügyelete. Az Erdélyi-szigethegység Természeti Park Igazgatóságának régi terve egy kemping létesítése a Glavoion, vizesblokkal - wc-vel, zuhanyozóval - parkolóval, áramellátással, de az említett  tulajdoni viszonyok miatt jelenleg ez nem megvalósítható.  A  pádisi turisztikai térség értékesítése szempontjából nagyon fontos volna  a szolgáltatások minőségének javítása, hiszen mindenki megnézi mit kap a pénzéért... A Glavoi-on lévő  szolgáltatások alacsony színvonalúak és azt szoktuk mondani, aki kifizeti a Glavoi-i árakat, az fenntartja az ottani vállalkozásokat és ne panaszkodjon az állapotokért. Sajnos nekünk meg van kötve a kezünk,  amíg a terület jelenlegi tulajdonosai nem tesznek a színvonal emeléséért, az ellenőrzésért  vagy nem kerül át a tulajdon a román állam kezébe addig nem lesz javulás.  A jelenlegi helyzet az, hogy a Park területe 1/3 részben a román állam, 2/3 részben pedig magán-vagy önkormányzati tulajdonban van.-    Az Erdélyi-szigethegység Természeti Park területe különböző védettségű kategóriákba is sorolható. Melyek ezek, mit kell tudniuk erről a turistáknak illetve van-e térkép amelyen fel vannak tüntetve a védettségi területek határai?
-    A természetvédelmi besorolások térképe rövidesen elfogadásra kerül. Az már most elmondható, hogy a Park 95%-a szabadon bejárható a turisták számára, hangsúlyoznám, hogy kizárólag a jelzett turistautakon szabad közlekedni, Pádison sátorozni csak a Glavoi réten vagy a panziók udvarán lehet, az erdőben tilos.  Quadokkal tilos közlekedni a Természeti Park védett területein. Közúton azért nem szabad, mert ezek a járművek nem helyezhetőek közúti forgalomba, a közúton kívül pedig  törvény tiltja a használatukat. A nem kiemelten védett helyeken az adott terület tulajdonosának engedélyével használhatóak. Az Erdélyi-szigethegység Természeti Park területe 4 különböző védettségű övezetre osztható. A Kiemelten védett terület a turisták számára nem, kizárólag tudományos kutatási céllal látogatható. Ilyenből csupán 3 van, ezek a Rossz-völgy-Boga-völgy amfiteátruma, a Rozsda-szakadék belső része, és az Izbucelor völgyi tőzegláp. A második kategória az Általános természetvédelmi terület – ilyen Pádis, Galbena, Csodavár, Bohogyő, Kisszegyesd völgye – amelyek a jelzett túrautakon bejárhatóak a turisták számára és itt találhatóak a természeti látványosságok. Ésszerű keretek között lehet legeltetni, de első sorban a természet eredeti állapotában való megőrzése a cél. Nem szabad például növényeket, virágokat gyűjteni. A harmadik kategória a Gazdálkodásra alkalmas terület – ez a legnagyobb és gyakorlatilag a Park nagy részére érvényes – itt a helyiek gazdálkodhatnak, kaszálónak használhatják. Illetve van még a Fejleszthető területek kategóriája, amely első sorban lakott településekre vonatkozik. Ilyen például a Vértop, Boga, vagy Pádison az üdülőtelep környéke, ahol a panziók találhatóak. Itt megengedett az építkezés is. Amint elfogadják Bukarestben a természeti park különböző besorolású területeinek térképét az önök olvasóinak is rendelkezésére bocsátjuk. A kiemelten védett területekre ki vannak téve a tiltó táblák, a többi térségben a turizmus alapvető szabályainak betartásával a túrautakon szabadon közlekedhetnek a turisták.

P.A.